Stemmer i hovedet har dikteret Dortes liv – psykiatrisk tilbud har fået hende på rette kurs

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

OPUS-Nordjylland, der er et ambulatorium for unge med skizofreni, har i 10 år hjulpet godt 500 nordjyske patienter. Undersøgelser viser, at OPUS-behandlingen bl.a. har givet patienterne færre indlæggelsesdage, sænket behovet for medicin og mindsket omfanget af misbrug.

Hvis alt går vel bliver Dorte Jensen bachelor til sommer. Foto: Line Bloch Klostergaard

En daglig plage

27-årige Dorte Jensen, der er bosat lidt udenfor Aabybro, er en af dem, der har nydt godt af OPUS-behandlingen. Hun lider af skizofreni og har i mange år hørt stemmer i hovedet. Stemmerne har været en daglig plage. De har fortalt hende, at hun ikke var god nok. De har fortalt hende, at hendes nærmeste ville komme til skade, og de har dikteret, hvornår hun sov, og hvad hun spiste.

-  Det har været ufatteligt hårdt. Jeg har flere gange følt, at jeg ikke hørte til her på Jorden, siger Dorte Jensen.

I sommeren 2020 var hun meget syg, og den psykiatriske skadestue henviste hende derfor til OPUS-Nordjylland. Her følger patienterne et toårigt specialiseret og individuelt tilpasset forløb. Særligt de første år efter endt behandling er effekten stor. Antallet af indlæggelsesdage falder, og patienterne oplever færre symptomer.

OPUS blev vendepunktet

Samme effekt har forløbet indtil nu haft på Dorte Jensen. Hun fik fra start tilknyttet en primærbehandler, der har fokus på et afgrænset antal patienter, hvilket, ifølge Ditte Lammers Vernal, specialpsykolog i børne- og ungdomspsykiatri og ambulatorieleder i OPUS, er en OPUS’ styrker.

- Det gør, at vi har en tæt kontakt, stor fleksibilitet og kan tilpasse det enkelte forløb ved eksempelvis at tage på hjemmebesøg, have samtaler på en arbejdsplads eller på en uddannelsesinstitution. Vi har som en del af vores værdisæt, at vi er opsøgende og vedholdende. Det gælder også, når patienten har lyst til at give op eller ikke er motiveret til at komme i kontakt med psykiatrien, siger ambulatorielederen.

I begyndelsen havde Dorte Jensen en ugentlig samtale med sin primærbehandler. Nu er det blot en samtale hver anden uge, da hun mærker stor fremgang. Dét, kombineret med gruppesessioner og den rette medicin, betyder, at verden nu ser markant mere lys ud.

Bachelor til sommer

Til sommer bliver Dorte Jensen, hvis alt går efter planen, bachelor i matematik og kemi efter syv års studier. Noget som hun slet ikke havde turdet håbe på for et par år siden, hvor hun var tæt på at blive smidt ud af studiet og havde svært ved at bestå sine eksaminer.

- OPUS har grebet mig. Jeg ved slet ikke, hvor jeg havde været i dag, hvis ikke jeg havde fået hjælp. Jeg har det langt bedre end tidligere, og stemmerne og psykoserne er ikke en lige så stor del af mit liv som førhen.

Historier som denne vækker glæde hos Ditte Lammers Vernal. 

- Det er enormt dejligt at opleve den fremgang, som mange gennemgår – inklusive Dorte. For vores indsats gør for de flestes vedkommende en stor forskel, og det gør vores arbejde enormt meningsfyldt, siger hun.

OPUS-Nordjylland har i løbet af sin 10-årige levetid behandlet 565 patienter. Til sommer afslutter Dorte Jensen sit toårige forløb.

Yderligere informationer

Forskning viser, at effekten er størst, lige efter behandlingen er afsluttet.

Ved opfølgning efter fem år ses:   

God effekt på positive symptomer (dvs. hallucinationer, vrangforestillinger) og negative symptomer

Mindre misbrug hos patienter

Behov for lavere medicindoser

Højere tilfredshed med behandling hos både patienter og pårørende

Ved opfølgning efter fem år ses:

Effekten er aftagende, men der kan stadig ses forskel mellem gruppen, der fik standardbehandling, og gruppen der fik OPUS-behandling.

OPUS-patienter havde færre indlæggelsesdage (147 vs. 193 på fem år).

OPUS-patienter havde færre dage i bo-tilbud (84 vs. 141 på fem år).

Kontaktpersoner

Dorte Jensen, studerende, Aalborg Universitet

tlf. 5366 8685

Opdateret