Digitale selvbetjeningsløsninger for borgerne i Danmark er der mange af. Og flere vil uden tvivl komme. Denne udvikling stiller en stor gruppe af voksne med høretab i en svær situation. De har nemlig læsefærdigheder, som kan sammenlignes med hørende ordblindes i forhold til at afkode ord. Derfor kan de være afhængige af hjælp fra andre, når hjemmesider og selvbetjeningsløsninger skal afkodes.
Adgang med tegn kan fremme den enkelte døves selvstændighed, eftersom værktøjet via videoerne med tegn støtter ham eller hende i at læse teksterne.
- Vi har tidligere i et samarbejde med Aalborg Universitet konstateret, at voksne med høretab og læsevanskeligheder i høj grad bruger nettet og digitale selvbetjeningsløsninger uden hjælp fra andre, hvis de kan se videoer med tegn, når de støder på ord, som for dem er svære at læse, siger Lene Schmidt, master i specialpædagogik og voksenunderviser på Center for Døvblindhed og Høretab. Det er Lene Schmidt, som har været projektleder for og primus motor i udviklingen af Adgang med tegn.
- Derfor besluttede vi os for - i samarbejde med betydelige interessenter på området – at udvikle Adgang med tegn, der nu er ”i luften,” og som nemt og ganske gratis kan installeres på alle hjemmesider.
Lene Schmidt fortæller, at tilbagemeldinger fra brugere og professionelle omkring brugerne viser et billede af stor tilfredshed med Adgang med tegn. Værktøjet har været tiltrængt, og det er allerede ved at blive kopieret i Norge.
Adgang med tegn er blevet til i et samarbejde mellem Center for Døvblindhed og Høretab/Region Nordjylland, Digitaliseringsstyrelsen, Dansk Sprognævn, DOT-gruppen og en række tilbud og enkeltpersoner i det danske tegnsprogsmiljø. Projektet er primært finansieret gennem fondsbevillinger fra Velux Fonden.
Adgang med tegn og EU
Adgang med tegn hjælper ikke kun den enkelte døve med læsevanskeligheder. Senere i år træder EU’s direktiv om webtilgængelighed i kraft, og i de kommende år ligger en række skæringsdatoer. Eksempelvis skal alle offentlige hjemmesider og digitale selvbetjeningsløsninger være tilgængelige for alle i 2020 – også for de borgere, som har tilgængelighedsvanskeligheder. Det kan dreje sig om blandt andre døve, blinde, ordblinde, personer, som ikke kan betjene en almindelig mus mv.
Adgang med tegn kan helt gratis være med til at løse opgaven med at sikre tilgængelighed på alle hjemmesider.
Yderligere informationer
Adgang med tegn på kortformel
• Adgang med tegn er et digitalt værktøj, som støtter tegnbrugere med læsevanskeligheder i at læse danske hjemmesider. Værktøjet oversætter udvalgte ord til tegn, som vises i korte videoklip (se vedhæftede billede). Der er pt. ca. 17.000 tegn for ord i systemets database.
• Værktøjet kan bruges på både smartphones, tablets og computer, og det er gratis at bruge.
• Adgang med tegn kan nemt og gratis installeres på alle hjemmesider, offentlige såvel som private.
• Læs mere – bl.a. bruger- og installationsvejledningen – og prøv værktøjet på adgangmedtegn.dk.
Prøv det også ”ude i virkeligheden” på www.cdh.rn.dk (klik på ”Adgang med tegn” helt øverst i den orange bjælke, og peg med musen på det markerede ord, som du vil have oversat til tegn) og på www.borger.dk (klik på ”Adgang med tegn” i midten helt nederst på siden.
Tekniske spørgsmål, f.eks. ang. installation af Adgang med tegn: Erik Aaskoven, efaktum ApS, Tlf.: 70 27 10 88, mobil: 22 29 10 88, mail: eaa@efaktum.dk