Tre nye robotter løfter robotkirurgien til nye højder

Om Regionen Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

Aalborg Universitetshospital har længe været et af landets førende hospitaler, når det kommer til brugen af robotteknologi til operationer. Takket være en bevilling fra Regionsrådet og en donation fra Melsen Fonden har hospitalet nu fået i alt tre nye state-of-the-art kirurgirobotter. De skal sætte nye standarder for et område i rivende udvikling og sikre endnu bedre forløb for de nordjyske patienter.
Regionsrådsformand Mads Duedahl (V) overværer Anker Laden Andersen, formand for Melsen Fonden, der underskriver donationen til Region Nordjylland. Foto Line Bloch Klostergaard

Moderne robotter hæver ambitionerne for robotkirurgi

Robotkirurgi har gjort sit indtog på operationsstuer over hele verden, og på Aalborg Universitetshospital har lægerne anvendt robotkirurgi siden 2008. Udviklingen har primært været drevet af Urologisk Afdeling og Gynækologisk Afdeling, hvor Aalborg Universitetshospital blandt andet var et de første til at udføre robotassisteret fjernelse af prostata grundet kræft. I de senere år er robotter også anvendt ved mave- og tarmkirurgi, øre-næse-halskirurgi og thoraxkirurgi i stigende grad.

I takt med at antallet af operationer er stigende, og at teknologien udvikler sig hastigt, har hospitalet haft et ønske om at investere i nye robotter. Det har fået Regionsrådet til at bevilge to nye robotter i stedet for de to gamle, der skulle på pension. Samtidig var der et stort behov for at øge det samlede antal af robotter med en ekstra. 

Det er nu lykkedes takket være en flot donation fra Melsen Fonden, der har bevilliget en af de nye robotter samt finansiering af en Ph.d. til en samlet værdi på 13.110.000 kroner.

- Jeg er meget glad og taknemmelig for donationen fra Melsen Fonden, som kommer til at få stor betydning for patienterne og for Aalborg Universitetshospitals stærke position på området. Sammen med Regionsrådets bevilling på to nye robotter kommer vi for alvor ind i superligaen inden for robotkirurgi, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V). 

Kæmpe gevinst for patienterne ved brug af robotter

Thomas Boserup Halphen, der er cheflæge for Urologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, er begejstret på vegne af patienter, personale og hele hospitalet:

- Fordelene ved robotoperationerne er markante for patienterne, da teknologien er med til at sikre, at vi kan gennemføre operationer med større præcision og endnu mere effektivt i forhold til en almindelig åben operation. Det har også den positive effekt, at patienterne oftest har færre smerter forbundet med indgrebet, og der er mindre risiko for komplikationer ved robotkirurgi. Det er en skånsom operation, der også gør, at patienterne har mulighed for at komme hurtigere hjem fra hospitalet. Robotterne er dermed en vigtig brik i at sikre et hurtigt, effektivt og skånsomt forløb for den enkelte patient, siger Thomas Boserup Halphen.

Overlæge Knud Fabrin, nærmest døren, og cheflæge Thomas Halphen, blå skjorte bag kameramanden, fortæller de fremmødt om den igangværende operation bag døren - Foto Line Bloch Klostergaard

Aalborg Universitetshospital har siden 2012 haft operationsrobotter af typen Intuitive da Vinci Si. På grund af den hastige teknologisk udvikling inden for robotkirurgi udskiftes de nu til den nyeste model, Intuitive da Vinci Xi, der giver endnu mere sikre indgreb, større fleksibilitet og effektivitet og en bedre ergonomi.

De nye robotter skal også sætte fart på antallet af årlige robotoperationer, hvor forventningen er, at der skal laves over 300 operationer per robot om året. Det bringer dermed Region Nordjylland til tops, når det kommer til antallet af årlige robotoperationer. 

Robotkirurgien skal samles i ”Robotic Surgery Center Aalborg”, når Nyt Aalborg Universitetshospital står klar. Her skal centret bidrage til læring, udvikling, højere behandlingskvalitet på tværs af specialerne samt sikre, at Aalborg Universitetshospital fortsat er en stærk spiller på det robotkirurgiske felt, nationalt og internationalt.

Donation er med til at løfte patientbehandlingen til nye højder

Med donationen fra Melsen Fonden, der blev stiftet i 2020 af boet efter afdøde Svend Melsen, tidligere ejer af Melsen Tech, er fonden med til at sætte skub i udviklingen inden for den ypperste patientbehandling:   

- Fonden sætter stor pris på at kunne være med til at styrke robotkirurgien på Aalborg Universitetshospital. Her er der tale om en meget konkret finansiering af en af de tre nye robotter, og vi er stolte over på den måde at kunne løfte niveauet og forbedre vilkårene for de nordjyske patienter også på den korte bane. Donationen skal samtidig ses som en anerkendelse af de store fremskridt og det store engagement, som robotcentrets medarbejdere lægger for dagen, siger bestyrelsesformand i Melsen Fonden, Anker Laden-Andersen.

Kontaktpersoner

Mads Duedahl (V), regionsrådsformand i Region Nordjylland, tlf. 24 40 24 18, mads.duedahl@rn.dk

Anker Laden-Andersen, bestyrelsesformand i Melsen Fonden, tlf. 40 63 12 03, ala@70151000.dk

Thomas Boserup Halphen, cheflæge for Urologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, tlf. 51 14 43 20, t.halphen@rn.dk

Opdateret