Region Nordjylland og SOSU Nord samarbejder om at uddanne sundhedspersonale til pandemiafdeling

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

SOSU Nord har stillet lokaler og undervisere til rådighed, så Region Nordjylland hurtigere kan få kompetenceudviklet sundhedspersonale til pandemi sengeafsnit.

SOSU Nord løser lokalemangel for region

NordSim, der er Aalborg Universitetshospitals center for færdighedstræning og simulation, står for et endagskursus til kompetenceudvikling af sygeplejersker og andet sundhedspersonale til pandemi sengeafsnit. NordSim har imidlertid ikke haft tilstrækkeligt med lokaler til at uddanne personalet hurtigt nok, da der af hygiejnemæssige årsager skal være tilstrækkelig afstand mellem kursisterne. Det er nu løst i samarbejde med SOSU Nord, som både har tilbudt at stille lokaler og undervisere til rådighed.

- Sådan et samarbejde på tværs er uvurderligt i den nuværende situation, og det er en håndsrækning af de store, at SOSU Nord har tilbudt at hjælpe med afholdelsen af kurserne. Vi håber, at denne hjælp i en akut situation kan være startskuddet til et godt samarbejde om andre uddannelsesopgaver fremover, siger Mikkel Lønborg Friis, lægelig leder af NordSim.

SOSU Nord ser det som helt naturligt at bidrage til opbygning af coronaberedskabet, hvor det er muligt og giver mening.

- Det var den naturlige ting at gøre i denne situation. SOSU Nords bygninger tæt ved Aalborg Sygehus Syd står jo tomme i denne tid, og vi har fuldt udstyrede teorilokaler, samt en del simulationsfaciliteter, og så er den største undervisergruppe på SOSU Nord sygeplejersker, herunder sygeplejersker med speciale indenfor intensiv sygepleje, infektionsmedicin m.v. De ressourcer valgte vi at stille frit til rådighed for regionen, siger Lene Kvist, direktør på SOSU Nord.

Hun understreger, at SOSU Nord normalt uddanner social- og sundhedshjælpere og -assistenter, og ikke sygeplejersker og andet sundhedspersonale.

- Men situationen er langt fra normal. Grundlæggende handler det om, at de næste uger bruges på forberedelse til, at epidemien topper. Det handler om at være så godt forberedt som muligt, og hvis regionen på denne måde finder, at vi kan aflaste deres personale i forhold til den kæmpe store opgave, de står med lige nu, så gør vi selvfølgelig det. Vi er altid klar til at samarbejde, og i denne situation er vi bare glade for at kunne hjælpe, siger Lene Kvist.

Første hold starter på torsdag

Nu skal der således afholdes kurser på SOSU Nords matrikel. Rent praktisk vil hvert hold vil blive ledet af en erfaren underviser fra SOSU Nord, der er intensivsygeplejerske, og det vil så blive suppleret med videoindslag med undervisere fra NordSim. Ved de hidtidige kurser i NordSim er de fleste seancer blevet videofilmet til brug for undervisningsformål.

Færdighedstræning i form af bl.a. luftvejshåndtering, trachestomipleje og centrale og perifere venekatetre er også en del af kurset på SOSU Nord, hvor første hold starter op torsdag 26. marts.

- Vi starter med et hold af 24 sygeplejersker torsdag, og et hold med 40 fysio- og ergoterapeuter fredag. Fra næste uge er det meningen, at SOSU Nord fremadrettet varetager al denne uddannelse afhængigt af behovet. I NordSim vil vi så bruge den ledige kapacitet til andre uddannelsesopgaver, fortæller Mikkel Lønborg Friis.

Kontaktpersoner

Mikkel Lønborg Friis, lægelig leder, NordSim, Forskningens Hus, Aalborg Universitetshospital
Tlf.nr.: 20 15 17 50
Mail: Mikkel.friis@rn.dk  

Lene Kvist, direktør, SOSU Nord
Tlf. nr.: 31 64 71 14
Mail: lekp@sosunord.dk

Opdateret