Stort parkeringshus rejser sig ved nyt hospital

Om Regionen Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

Med plads til 600 biler bliver et parkeringshus ved Nyt Aalborg Universitetshospital et af de største i Nordjylland. Huset gør det nemt for patienter at komme til behandling og kontrol på hospitalet.
Regionsrådsformand Mads Duedahl (V) takkede håndværkere og samarbejdspartnere. Foto: Line Bloch Klostergaard

Patienter tæt på behandling og kontrol

Hen over efteråret og vinteren er byggeriet af et parkeringshus ved det ny universitetshospital i Aalborg skudt i vejret. Byggeriet er nu så langt, at der onsdag blev holdt rejsegilde.
Parkeringshuset forventes færdigbygget til oktober, og med 600 p-pladser bliver det et af de største parkeringshuse i Nordjylland. Det varer dog lidt endnu, før det bliver taget i brug. Det sker, når hospitalet åbner for patienter – efter planen i 2026.

Mange patienter skal i fremtiden til behandling og kontrol i ambulatoriehuset samt det nye Steno Diabetes Center, og parkeringshuset er placeret meget tæt på begge huse.

- Når man er patient på et hospital, er det vigtigt, at man ikke skal bekymre sig om en masse praktiske ting. Det hjælper parkeringshuset og beliggenheden med til. På det ny hospital kan patienten nærmest holde lige uden for den dør, hvor vedkommende skal til kontrol eller behandling, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V).

Parkeringshuset etableres som et OPP-projekt - et offentligt privat partnerskab hvor en privat leverandør bygger for en offentlig bygherre, der lejer sig ind i en årrække og herefter overtager driften af huset.

- For AkademikerPension er det tilfredsstillende at se projektet materialisere sig. Vi forsøger at have ansvarlighed med i alt, hvad vi foretager os, og at være med i projekt, der både kommer patienter og lokalområdet til gavn og samtidig giver et godt afkast til vores medlemmer, er lige i vores ånd, siger direktør i AkademikerPension, Jens Munch Holst.

- Få steder er et velfungerende parkeringshus så vigtigt som ved et sygehus. I Nordstern er vi glade for at være valgt af Region Nordjylland til at løfte den opgave og for at kunne levere et hus, der kan lette mange tusinder nordjyders hverdag over de næste mange år, siger direktør Rasmus Holbech, investorsalg og partnerskaber i Nordstern.

Facaden beklædes med strækmetal

Parkeringshuset står lige nu råt med grå betonelementer, men det ændrer karakter over de kommende måneder, når facaden bliver beklædt med strækmetal i aluminium. Facadebeklædningen er med til at skærme huset mod vind og vejr, og den brunlige nuance er afstemt med hospitalets facader.

Når det ny universitetshospital åbner, bliver der cirka 3500 parkeringspladser til rådighed. Heraf de 600 i parkeringshuset, og pladserne her er reserveret til patienter og pårørende.
Der er ikke for nuværende nogen planer om betaling for at parkere ved hospitalet.

Fakta

• Anlægssummen bliver cirka 82 mio. kroner. AkademikerPension er finansieringsmæssig partner, mens Nordstern står for opgaven med at bygge parkeringshuset. Region Nordjylland er lejer de første 25 år, hvorefter regionen køber byggeriet til restværdien.

• Ud af de 600 parkeringspladser finansierer Novo Nordisk Fonden 100 pladser, som skal benyttes til ambulante diabetespatienter.
• 125 pladser i huset får ladestandere til elbiler.

Opdateret