I to forsøg kom skorsten på plads

Vigtig brik i universitetshospitalets nødstrømsanlæg er på plads. 51 meter høj skorsten bliver nyt pejlemærke i det østlige Aalborg. 

Højere end sengetårne

En ny og meget synlig skorsten er skudt i vejret ved det ny universitetshospital i Aalborg Øst. Opsætningen kom dog til at tage lidt længere tid end planlagt.

Hospitalet er ved at blive bygget færdig, og helt efter planen ankom skorstenen i to dele mandag i uge 21. Men på grund af vejrforhold og nogle tekniske udfordringer kunne den store mobilkran kun nå at få det ene rør rejst. To dage efter var blæsten stilnet af, og anden halvdel af skorstenen kom på plads.

I samlet tilstand rager den næsten 60 meter i vejret og er meget synlig i det flade landskab lige nord for hospitalet.

Selve skorstenen er 51 meter høj, men med placering i terræn og på et betonfundament kommer toppen op i 59 meter. Det bliver dermed det højeste punkt på hele hospitalsområdet. Også højere end hospitalets to sengetårne.

Helt afgørende med backup

Skorstenen fungerer som aftræksrør til hospitalets nødstrømsanlæg. Det er backup til hospitalets almindelige strømforsyning. Nødstrømsanlægget er dimensioneret til at kunne holde hele hospitalet forsynet med strøm, indtil normalforsyningen – bystrømmen - er tilbage. Med andre ord er det backup for en række vitale funktioner, som et hospital hele tiden har kørende.

- Nødstrømsanlæg er nok ikke noget, de fleste tænker på i forbindelse med et hospitalsbyggeri, men det er en meget vigtig brik for at have en sikker hospitalsdrift. Jeg er glad for, at arbejdet er gået godt, og at udfordringerne med blæst ikke blev større. Nu mangler der kun nogle mindre opgaver for at gøre anlægget færdig. Blandt andet skal der laves belægningsarbejde og opstilles et støjhegn om generatoranlægget, siger udførelseschef Torben Gade, Nyt Aalborg Universitetshospital.

Opdateret