Undersøgelse: Begrænset skimmel i prøver på nyt hospital
Målrettet indsats for sanering
Af de 165 undersøgte lokaler viser prøverne, at:
- 100 lokaler har ingen skimmelvækst under gulvbelægningen.
- 50 lokaler har mindre skimmelforekomster. Ifølge eksperter vurderes de fund ikke at være problematiske, da de er begrænsede, placeret under tætsluttende gulvbelægning og uden fugt.
- 15 lokaler har behandlingskrævende skimmelvækst, hvor der skal iværksættes sanering.
Konklusionen på undersøgelsen er, at langt de fleste undersøgte risikoområder ved gulve og ved lysninger er uden skimmelvækst. Og at skimmelvæksten er begrænset og kan kontrolleres.
Væksten sidder meget begrænset i nogle områder under gulvlinoleum tæt på lysningen i et område, der måler op til en halv kvadratmeter ud mod facaden.
- Det får os ikke til at tage let på opgaven. Vi arbejder målrettet videre og har lagt en handlingsplan for de områder, hvor der er brug for sanering, siger projektdirektør Asger Schou, Region Nordjylland.
Arbejdet med at færdiggøre Hospitalsbyen fortsætter med andre ord helt som planlagt, og saneringsarbejdet får heller ingen betydning for de allerede planlagte indflytningsetaper i 2026.
Afslutning på undersøgelser
De nye prøver supplerer tidligere undersøgelser i år og i 2024 og er den foreløbige afslutning af analysearbejdet, før skimmelsaneringen kan iværksættes.
I alt er der udtaget over 300 skimmelprøver i alle basebygninger fordelt på 3 etager, og der er samlet konstateret behandlingskrævende skimmelvækst i cirka 10 procent af prøverne i vinduesnicherne.
Ud over de steder, hvor der er konstateret skimmelvækst, skiftes også gulvbelægning i vinduesnicher i alle de rum, som hospitalet har udpeget som kritiske i forhold til patientsikkerhed. Det gælder for eksempel alle operationsstuer og intensivstuer og gøres som en ekstra sikkerhed, uanset om der er vækst eller ej.
Udover skimmelsaneringen i vinduesnicher foretages der også sanering af brystninger under vinduer, hvor der er konstateret vækst cirka 100 steder.
Udbedring af årsagerne
Byggefolk har siden april været i gang med at tætne facaderne, så vand ikke længere kan trænge ind og skabe skimmelvækst.
Når facaderne er udbedret, går saneringsarbejdet i gang, og alle berørte områder forventes at være saneret inden hospitalet tages i brug.
- Arbejdet med at tætne facaderne forløber planmæssigt, så vi får i løbet af 2025 stoppet for indtrængende vand. Det er den kilde, som har ført til skimmelvækst. Når facaderne er udbedret, går vi efterfølgende i gang med at skimmelsanere, og selv om tidsplanen er stram, når vi hele vejen omkring opgaven, inden hospitalet tages i brug, siger projektdirektør Asger Schou.
De første patienter forventes at overnatte på det nye hospital i slutningen af januar 2026. Indflytningen sker i etaper frem mod fuld drift i maj 2026.
Yderligere oplysninger
Hele skimmelrapporten kan tilsendes ved henvendelse til presse@rn.dk.
Kontakt
Kontaktperson
Asger Schou
Byg og Ejendomme
Projektdirektør
Telefon
21 38 41 77