Region Nordjylland har færdiggjort en analyse, der blev sat i gang i foråret, da det viste sig, at et antal nordjyske kvinder ikke havde modtaget invitationer til screening for brystkræft rettidigt. Nationalt anbefales invitation til screening inden for 2 år og 3 måneders mellemrum, men Region Nordjyllands system til udsendelse af invitationer har været fejlbehæftet.
Fejlen blev rettet i foråret, alle kvinder er nu inviteret til screening, leverandøren har ændret it-systemet, og Region Nordjylland har samtidig indført yderligere kontrolprocedurer:
- Vi har sikret, at alle kvinder nu bliver rettidigt inviteret til screening. Årsagen til fejlen var primært, at de rettelser vi havde lavet sammen med it-leverandøren ikke fik systemet til at invitere de kvinder, der havde ventet længst tid. Det er vi dybt utilfredse med. Vores testmiljø har samtidig ikke været tilstrækkeligt, og vi har haft for få muligheder for at kontrollere systemet, siger Dorte Stigaard, direktør for it, Region Nordjylland.
- Vi har indført ekstra kontrolprocedurer, så vi sikrer rettidige invitationer til screening. Ingen kvinder er faldet ud af screeningsprogrammet, men vi beklager, at mange kvinder har modtaget forsinkede invitationer, siger Dorte Stigaard.
Uvist hvad forsinkelse betyder
Region Nordjyllands analyse viser, at knap 23.500 kvinder siden 2009 har fået en forsinket invitation til screening. To-tredjedele af kvinderne har modtaget invitation 0-3 måneder forsinket, mens godt 700 kvinder har fået en invitation mere end 12 måneder forsinket.
Region Nordjylland har arbejdet på at finde de kvinder i screeningsprogrammet, hvor en forsinket invitation muligvis kan have haft betydning. Der er fundet 85 kvinder med brystkræft, som Regionen har kontaktet:
- Region Nordjylland beklager over for kvinderne, at invitationerne har været forsinkede. Vi ved konkret ikke, hvilken betydning den forsinkede screening har haft for den enkelte kvinde, men under alle omstændigheder er de 85 kvinder blevet kontaktet af Regionen med beklagelse, og de er tilbudt hjælp til at få vurderet en erstatningssag hos Patienterstatningen, siger Jens Winther Jensen, sundhedsfaglig direktør.
Han forklarer, hvorfor kvindernes behandlingsforløb bør vurderes individuelt:
- Uvildige eksperter fra Patienterstatningen kan vurdere, hvordan en forsinket invitation til screening kan have påvirket en kvindes helbredelsesmuligheder. Det afhænger blandt andet af, hvornår kræften er opstået og kan ses ved screening, og om en forsinket screening dermed har stillet en diagnose senere eller tidligere end ellers. To-tredjedele af kvinderne har fået invitation om screening kun 3 måneder eller mindre, efter de skulle have været screenet, men uanset vil det være en individuel vurdering, hvordan den ekstra ventetid på screening har påvirket den enkelte, siger Jens Winther Jensen.
Region Nordjylland har sendt en redegørelse til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Regionsrådet i Region Nordjylland og orienteret de øvrige regioner.
Fakta
Region Nordjyllands reaktion
De 85 kvinder med diagnose for brystkræft, som kan være berørt af forsinkede invitationer til screening, har fået brev med tilbud om vejledning til at søge erstatning, ligesom kvinderne har fået tilbud om at tale med fagfolk på sygehusene om deres behandlingsforløb. Kvinderne kan søge om erstatning ved Patienterstatningen, og en patientvejleder fra Region Nordjylland kan bistå med hjælp til at udfylde anmeldelsen.
Nogle af de 85 kvinder kan have fået en forsinket diagnose for brystkræft pga. sen invitation, mens andre, hvis kræft er opstået i den ekstra ventetid, kan have fået en diagnose stillet tidligere end ellers. Hvordan forsinkelsen har påvirket den enkelte kvindes helbredelsesmuligheder, skal Patienterstatningen afgøre i eventuelle erstatningssager.
Region Nordjylland har sammen med it-leverandøren rettet det eksisterende system til invitation til screening for brystkræft. Systemet står i forvejen over for en udskiftning i 2015.
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Regionsrådet har modtaget en redegørelse, og Region Nordjylland deler erfaringerne med de øvrige regioner.
Screening for brystkræft
Screening for brystkræft tilbydes alle kvinder i alderen 50-69 år, bl.a. fordi halvdelen af alle de kvinder, der får brystkræft, findes i den aldersgruppe.
Cirka 70-75 procent af kvinderne tager imod tilbuddet om screening.
Screeningen nedsætter ikke risikoen for brystkræft, men den kan afsløre kræft i en tidlig fase, hvor kvinden ikke har symptomer og hvor risikoen for, at sygdommen spreder sig, er mindre. Det øger muligheden for helbredelse.