Materiale til at mindske selvskade vinder Regionsrådets Idépris
Større livsglæde og mindre selvskade
Borgere med funktionsnedsættelse, der anvender selvskade, har i løbet af tre måneder reduceret brugen af selvskade og oplever en større livsglæde, efter de har været en del af afprøvningen af et nyudviklet materiale, der skal hjælpe med forståelsen af og mindske omfanget af selvskade.
For idéen, der hedder SOS – Sammen om Selvskade, bliver Aktivitets- og Botilbud ved - CDH nu belønnet med Idéprisen, der er indstiftet af Regionsrådet og hvert år tildeles den bedste ide til tiltag, der skaber værdi for de nordjyske patienter og borgere.
I priskomitéen har der været enighed om, SOS – Sammen om Selvskade er den helt rigtige vinder af Idéprisen 2023.
- Her er tale om et projekt, der ganske enkelt giver større livsglæde for borgere med en funktionsnedsættelse, der gør, at de ikke har et sprog, som vi andre kender det. SOS-metoden gør det nemmere for medarbejderne at hjælpe borgeren. Materialet giver dem mulighed for at forholde sig helt åbent og undersøgende til den selvskadende. Det betyder, at medarbejderne bedre kan arbejde med at begrænse de belastninger, som udløser selvskade. De foreløbige resultater af afprøvningen taler for, at metoden er både effektiv, nem at tage i brug og kan udbredes til andre kolleger i regionen, siger Anny Winther (V) fra priskomiteen, der samlet overrakte prisen ved et temamøde for Regionsrådet.
Nemt at udbrede til andre
Årets prismodtager har udviklet et nyt materiale til både at forstå og mindske selvskade hos de borgere, som har en funktionsnedsættelse, der gør, at de ikke har et sprog, som vi andre kender det.
- Flere af vores borgere benytter sig af selvskade, når de prøver at håndtere situationer, hvor de føler ubehag, fortæller Helle Buelund Selling, der er udviklingskonsulent ved Aktivitets- og Botilbud CDH.
Med det nye materiale har medarbejderne fået en anden forståelse af selvskade, og af hvordan de bedre støtter op om borgerne. Det betyder, at medarbejderne bedre kan arbejde med at begrænse de belastninger, som udløser selvskade.
- De medarbejdere, som har afprøvet materialet, fortæller, at det er nemt at arbejde med SOS-modellen både alene og sammen med kolleger. Samtidig oplever medarbejderne, at når de bliver bedre i stand til at hjælpe de borgere, som har det svært, skaber det mening i arbejdet og giver større arbejdsglæde, fortæller Helle Buelund Selling.
Fordi materialet er meget nemt at gå til, betyder det, at SOS-modellen er nem at udbrede til andre kolleger igennem samarbejde.
- Med afsæt i de positive erfaringer med at bruge materialet er vi nu klar til at afprøve metoden hos de af vores borgere, som enten har udadreagerende eller problemskabende adfærd. Vi forventer, at det også vil have en positiv effekt på trivslen for disse borgere, forklarer Helle Buelund Selling.
Sammen med prisen følger et beløb på 25.000 kr. Pengene kan for eksempel bruges til ekstra udviklingsressourcer, herunder besøg af en ekstern eller intern specialist efter eget valg, studiebesøg eller andre relevante initiativer.
Bogen om projektet ”SOS – Sammen om selvskade” er netop udgivet på Materialecentret - et specialpædagogisk forlag under Region Nordjylland, der er landets eneste forlag specialiseret inden for områderne høretab, døvblindhed og tegn til tale. Bogen kan bestilles her.
Yderligere informationer
De øvrige nominerede
Metaverset – Verden til borgeren, Området for Kommunikation og Specialpædagogik
Støttetilbud til kvinder som oplever ufrivillig abort, Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel, Regionshospital Nordjylland
Sundt Samspil, Retspsykiatrisk Afdeling S10
Bæredygtigt Sundhedsvæsen – Sammen er vi stærkere, Aalborg Universitetshospital, Hobro og Mariagerfjord Kommune
Kontakt
Kontaktperson
Regionsrådsmedlemmer
Regionspolitiker
Kontakt
Udgivet af
Regionssekretariat
Pressekonsulent