Nordjysk overholdelse af kræftpakkeforløb er helt i top

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

86 procent af de nordjyske kræftpatienter bliver behandlet indenfor standardforløbstiderne i kræftpakkerne. Det viser resultaterne af den nationale kræftmonitorering for 4. kvartal 2022. Regionen har formået at fastholde og forbedre overholdelsen hen over coronaperioden.
Lina Hundebøll Jespersen (V), formand for Sundhedsudvalget i Region Nordjylland, er imponeret over, at medarbejderne i en udfordrende tid med corona og et generelt presset sundhedsvæsen har formået ikke alene at fastholde en i forvejen høj målopfyldelse men også forbedre den.

Hurtigere behandling trods corona

Når alarmklokkerne lyder, og der på baggrund af mistanke om kræft bliver trykket knappen til opstart af et kræftpakkeforløb, så kan nordjyderne glæde sig over at være bosat i den region, der er bedst til at overholde kræftpakkernes mål for standardforløbstider.

I hele 2022 har målopfyldelsen i Region Nordjylland ligget i top. Det fremgår af de senest offentliggjorte tal fra den nationale kræftmonitorering. I 4. kvartal 2022 var der en overholdelse af standardforløbstiderne på hele 86 procent – i 4. kvartal 2020 var tallet 81 procent.

- Det er imponerende, at vore medarbejderne i en udfordrende tid med corona og et generelt presset sundhedsvæsen har formået ikke alene at fastholde en i forvejen høj målopfyldelse men også forbedre den, siger Lina Hundebøll Jespersen (V), formand for Sundhedsudvalget i Region Nordjylland.

Handling bag ordene

Under corona blev det gentagne gange understreget, at suspenderede patientrettigheder mv. ikke omfattede kræftbehandlingen.

- Resultaterne her viser, at der har været sat handling bag ordene, og de nordjyske patienter har fået rettidig udredning og behandling, når der har været mistanke om kræft, siger Lina Hundebøll Jespersen.

Hun bemærker desuden, at regionen med en overholdelse på 86 procent nu er meget tæt på at nå det ambitiøse mål om måloverholdelse på 90 procent, som regionens politikere har sat.
- Også dette vidner om handling bag ordene. Jeg er stolt over, at vi er kommet så tæt på, og med et fortsat fokus håber vi at kunne tage de sidste et par skridt for at komme i mål i løbet af 2023.

Tværfagligt samarbejde og engageret personale giver pote

I det hele taget går det godt på kræftområdet i Region Nordjylland, hvor Aalborg Universitetshospital for nylig fik adskillige førstepladser i Dagens Medicins kåringer af Danmarks Bedste Hospital. En af førstepladserne gik til området for livmoderkræft, der også i de netop offentliggjorte kræftmonitoreringstal er bedst i landet med en målopfyldelse på 94 procent for 4. kvartal 2022.

Cheflæge i Gynækologi, Graviditet og Fødsel på Aalborg Universitetshospital, Ole Mathiesen, har en forklaring på, hvad man lige netop på livmoderkræftområdet gør godt.

- Vi har et rigtig godt tværfagligt samarbejde med de diagnostiske specialer. Samtidig nyder vi godt af vores tidlige satsning på robotkirurgi og et fasttømret team af få speciallæger med mange års erfaring og et dedikeret og engageret personale på operationsgangen og på sengeafdelingen. Det skaber gode og ensartede patientforløb, siger Ole Mathiesen.

Faktaboks

Sundhedsstyrelsens monitorering af forløbstider på kræftområdet 4. kvartal 2022.

Opdateret