Region Nordjylland er klar til at drive lægevagten om natten

Om Regionen Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

Fra 1. september er det Region Nordjylland, der står for drift af lægevagten om natten. Som borger skal du gøre som hidtil, og det får ikke nogen betydning for din kontakt med lægevagten. 
Kirsten Damkjær, ledende overlæge og lægefaglig ansvarlig for natlægevagten.

Region Nordjylland tager over 1. september

Søndag 1. september 2024 kl. 23.00 bliver første nat, hvor Region Nordjylland har ansvaret for lægevagten om natten.

- Regionsrådet har besluttet at hjemtage opgaven med betjeningen af lægevagten om natten. Vi ser frem til at løse opgaven og til at skabe et godt samarbejde på tværs af lægevagten, hospitalernes akutmodtagelser og regionens præhospitale virksomhed og give et godt lægevagtstilbud til nordjyderne, siger Pia Buus Pinstrup (K), formand for udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen.

De sidste mange måneder er brugt på rekruttering, forberedelser og kurser for de nyansatte læger, og man er godt forberedt på at starte den nye opgave søndag.

- Vi har ansat erfarne læger med indsigt i almen medicin til at betjene lægevagten, og de sidste par uger har vi brugt på at holde introkurser og sikre, at alt er klar til, de første borgere ringer ind fra på søndag, siger Kirsten Damkjær, ledende overlæge og lægefaglig ansvarlig for natlægevagten.

Få ændringer for dig som borger

Når Region Nordjylland overtager lægevagten om natten, vil alt være som det plejer, når det kommer til kontakten med lægevagten.

- Det vil være det samme nummer, som du skal ringe til, og der vil fortsat være fysisk konsultation de samme steder som hidtil. Du vil som borger derfor ikke mærke, at det efter kl. 23.00 er regionen, som tager imod dit opkald. I praksis er det mest af alt en organisatorisk ændring, siger Kirsten Damkjær.

Det vil fortsat være læger med stor faglig indsigt og erfaring fra lægevagten, der betjener lægevagten og mange med tidligere erfaring som ansat i lægevagten.

Vurderer vagtlægen, at du som borger har behov for at blive tilset hjemme, er det stadig muligt, når regionen betjener lægevagten.

- Vurderer vagtlægen, at du skal tilses, men ikke har mulighed for selv at komme til lægevagten, vil det fremover enten være paramedicinere fra Den Præhospitale Virksomhed, der kommer hjem til dig, eller du vil blive transporteret ind til en lægevagt af en taxa eller alternativt en ambulance, siger Kirsten Damkjær.

I aftentimerne og dagtimerne i weekenden er det fortsat de praktiserende lægers organisation i Nordjylland, PLO-Nordjylland, der driver lægevagten for Region Nordjylland som hidtil.

Fakta

  • Region Nordjylland vil fremover stå for at betjene lægevagten i tidsrummet 23.00 til 08.00 alle dage. Den øvrige åbningstid vil det fortsat være PLO-Nordjylland, der driver lægevagten for Region Nordjylland.
  • Lægevagten kontaktes på det samme telefonnummer som hidtil i hele åbningstiden: 70 150 300.
  • Der vil fortsat være fysisk konsultation i Aalborg, Hjørring og Thisted i nattetimerne, hvis det vurderes nødvendigt af vagtlægen.

Hvornår kan du bruge lægevagten:

  • Akut behov uden for din egen læges åbningstid (kl. 16-08 i hverdage) og i weekenderne
  • Pludseligt opstået eller forværret sygdom 
  • Ulykkestilfælde (ikke livstruende)

Brug ikke lægevagten til:

  • Receptfornyelse efter kl. 16. Tjek din medicin jævnligt og forny i god tid.
  • Recept på sovemidler og stærkt smertestillende medicin. Kontakt din egen læge i åbningstiden.
  • Sygdom, som kan vente til din praktiserende læge åbner.
  • Viden om håndkøbsmedicin. Kontakt din egen læge eller apotek i almindelig åbningstid.

Læs mere om lægevagten her: Lægevagten (rn.dk)

 

Opdateret