Jordemoder

Vil du være med til at gøre en forskel for familier i et af livets højdepunkter? Brænder du for at skabe og udvikle relationer til andre - både i sårbare, svære og glædelige situationer? Kan du se dig selv samarbejde med andre faggrupper om at understøtte familiedannelse? Så skal du overveje at blive jordemoder.

I Region Nordjylland er vi praktiksted for studerende, der uddanner sig til jordemoder. Praktikken kan være på Aalborg Universitetshospital (Aalborg eller Thisted) og på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.

Som jordemoder skal du være optaget af meget forskellige fag; lige fra anatomi, mikrobiologi og obstetrik (fag, der omhandler svangerskab og fødselshjælp) over lovgivning og sociologi til fag som psykologi og pædagogik.

Billede af jordemoderstuderende og klinisk vejleder 

Hvad laver en jordemoder?

Hverdagen for en jordemoder er omskiftelig og ofte travl. Der er vagter på alle tider af døgnet, i weekender og på helligdage.

Som jordemoder skal du være psykisk stærk; ikke mindst i akutte situationer.

Jordemoderen møder også kommende familier, der kan være i svære situationer, eller hvor forældrene måske har haft en barndom med mange svigt. Det kan kræve særlige indsatser, hvor du som jordemoder skal samarbejde med både socialrådgivere, sundhedsplejerske, psykologer og jurister. Derfor skal du som jordemoder evne at opbygge og udvikle tillidsfulde relationer til alle typer af familier og par samt professionelle relationer til mange forskellige faggrupper.

Jordemødre arbejder i det hele taget med mange forskellige emner og opgaver i forbindelse med familiedannelse. Det kan fx være: 

  • Graviditetsundersøgelser samt forældre- og fødselsforberedelse
  • Sundhedsfremme og forebyggelse fx i forhold til Kost, Alkohol, Motion og Rygning
  • Fødsler både på hospital og i hjemmet
  • Barselsperiode og herunder amning
  • Journalskrivning og anden dokumentation

Billede af jordemoderstuderendes hænder der undersøger gravid mave

Job og karriere i Region Nordjylland

Efter endt uddannelse arbejder de fleste jordemødre på hospitaler fx her i Region Nordjylland, hvor de både har vagter på fødegangen og konsultationer med gravide/kommende forældrepar. Du kan også arbejde som barselsjordemoder med vagter på fx barselsambulatorier eller barselsgange.

Efter grunduddannelse kan du videreuddanne dig, så du kan arbejde med særlige opgaver som fx at behandle gravide med svær kvalme eller rådgive om amning. Andre uddanner sig til jordemødre, fordi de gerne vil videreuddanne sig fx med en jordemoderfaglig kandidatuddannelse med henblik på at forske eller undervise.

Uddannelse og praktik

Uddannelsen til jordemoder varer 3½ år og veksler mellem teoretisk uddannelse og praktik(/klinisk uddannelse).

Målet med den kliniske uddannelse er, at du får praktisk erfaring og opøver kompetencer, så du efter din uddannelse selvstændigt kan varetage den ukomplicerede graviditet, fødsel og barsel og i samarbejde med læger kan varetage komplicerede forløb.

Den teoretiske del af uddannelsen foregår på UCN i Aalborg og den kliniske uddannelse kan være på et af regionens tre fødesteder; Aalborg Universitetshospital (Aalborg), Aalborg Universitetshospital (Thisted – tager kun studerende fra 2. semester i praktik) og Regionshospitalet Nordjylland (Hjørring). Hele den kliniske uddannelse foregår som udgangspunkt på det samme hospital.

Når du begynder i din første praktik, tilknyttes du en eller to kontaktjordemødre, som du følger i dette semester. Mødetiderne i din praktik kan være på alle tider af døgnet og på hverdage, weekender eller helligdage.

Du er i praktik gennem hele 2., 4. og 6. semester. Desuden er du på 7. semester i kompetenceklinik i 6 uger. Forløbet i din kompetenceklinik planlægger du i samarbejde med din kontaktjordemoder ud fra hvilke emner, du især gerne vil forbedre eller fordybe dig i.

Billede af jordemoderstuderende sammen med forældre