Stort potentiale i personlig medicin

Et nyt registerstudie fra Onkologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital viser, at kræftpatienter med uhelbredelig sygdom lever signifikant længere, hvis de behandles med målrettet medicin. Men studiet viser også et stort behov for mere viden om, hvilke behandlinger, der er effektive i hvilke situationer.

Studiet, som netop er publiceret i ESMO Open, konkluderer, at patienter, der modtog behandling med targeteret medicin, havde en median overlevelse på 15 måneder – 2,6 gange længere end patienter, der ikke modtog målrettet behandling.

Det viser ifølge leder af studiet, professor og overlæge ved Onkologisk Afdeling på Aalborg UH, Morten Ladekarl, at personlig medicin som koncept virker - altså at uhelbredeligt syge kræftpatienter tilsyneladende lever signifikant længere, hvis de får behandling med personlig medicin. Men han tilføjer, at studiet ikke bidrager til større viden om specifikke targets og specifikke behandlingers potentiale:

- Hver enkelt patients tumor er stort set unik, og det betyder, at det vil kræve kæmpestore datamængder at validere de enkelte targets og behandlinger. For at få tilstrækkelig evidens er vi nødt til at supplere data fra regulære lægemiddelforsøg med indsamlede real world data om patienterne på europæisk plan – måske endog på verdensplan, siger han til Onkologisk Tidsskrift.

Studiet inkluderede 196 patienter med avanceret kræft. Hos 42 % af patienterne kunne forskerne identificere et såkaldt ‘druggable target’, men kun en tredjedel af disse fik den anbefalede målrettede behandling. 

- Resultaterne viser os, at mere end halvdelen af de patienter, vi behandler med targeteret medicin, ikke har klinisk effekt af behandlingen. Det er mange, siger Morten Ladekarl til Onkologisk Tidsskrift.

Han mener, at det understreger et stort behov for mere viden om, hvornår en behandling vil være er virksom eller ej. Og det vil kræve langt større studier med data fra måske måske op til 100 millioner borgere, hvilket forudsætter, at centre på verdensplan bliver bedre til systematisk at indsamle effekten af de targeterede behandlinger.

Studiets resultater understreger således det store potentiale i personlig medicin, men også de udfordringer, der stadig eksisterer i forhold til at identificere de patienter, der får størst gavn af behandlingen.

Studiet er gennemført i samarbejde med Afdeling for Molekylær Diagnostik, Klinisk Genetisk Afdeling og Patologisk Afdeling på Aalborg UH, forskere fra Klinisk Institut og Center for Clinical Data Science ved AAU samt Rigshospitalet, København.

Læs mere om studiet i Onkologisk Tidsskrift eller dyk ned i resultaterne i Proseq Cancer-studiet her.