Neurorehabiliteringen forbliver i Brønderslev

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri Om Regionen

Politisk er der lagt op til en beslutning om de fremtidige fysiske rammer for neurorehabiliteringen i Nordjylland og for behandlingen af patienter, der rammes af en hjerneskade.
Brønderslev skal fortsat være adresse for Region Nordjyllands neurorehabilitering. Derfor gennemføres der over de kommende år en levetidsforlængelse af bygningerne. Foto: Region Nordjylland

Regionsrådsformanden og gruppeformændene fra Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti anbefaler en løsning over for deres politiske grupper, der går ud på, at neurorehabiliteringen fortsat skal varetages i de bygningsmæssige rammer i Brønderslev, Frederikshavn og Thisted.

I tillæg har parterne aftalt en analyse af sengefordelingen mellem de tre matrikler inden for rammerne af den fastlagte struktur med henblik på mulige mindre justeringer.

Træning og terapi udvides

For at sikre nordjyderne den bedste neurorehabilitering i forbindelse med en hjerneskade, ønsker regionsrådsformanden og gruppeformændene, at der foretages en udvidelse af kapaciteten på træningsområdet.

Det er kendt viden, at så meget terapi som muligt de første 6 måneder efter hjerneskaden har væsentlig betydning for patientens resultat af behandlingen – herunder generhvervelse af funktionsevne.

Parterne ønsker derfor at afsætte en pulje på 2 mio. kr. til at øge adgangen til rehabiliterende træning, som i 2021 finansieres via en reservepulje i budget 2021. Desuden ønskes en undersøgelse af mulighederne for øget adgang til stuegang ved neurolog samt adgang til CT-skanning i Brønderslev.

Fysiske rammer levetidsforlænges

Med beslutningen om, at neurorehabiliteringen skal forblive i Brønderslev, skal der gennemføres en renovering af de fysiske rammer. På investeringsoversigten i budget 2021 er der afsat en pulje på i alt 30 millioner kr. i perioden 2021-2022, så projektet vil kunne gå i gang i 2021.

Udgangspunktet for renoveringen er en levetidsforlængelse af de fysiske rammer i Brønderslev. Samtidig er det ønsket, at der kigges på muligheden for en etapeopdeling - med blik for at det skal bidrage til en varig løsning.

Tillige er der et ønske om, at valg af entrepriseform skal forelægges politisk, da gruppeformændene ser muligheder i at udbyde projektet som totalentreprise. Derfor er der lagt op til, at der udarbejdes et beslutningsgrundlag, før der træffes en endelig beslutning om entrepriseformen.

Bred enighed om forbedret kvalitet

Udvidelse af træningskapaciteten samt undersøgelse af mulighederne for øget adgang til neurologisk stuegang og CT-skanning i Brønderslev bakkes op af gruppeformændene/forhandlere fra Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Thomas Hav (udenfor parti), hvis modellen med at bevare neurorehabiliteringen i Brønderslev fastholdes.

Den endelige beslutning forventes vedtaget på Regionsrådsmødet tirsdag 24. november.

Yderligere informationer

Spørgsmålet om fremtidens fysiske rammer for neurorehabiliteringen har været i høring. Rapporten kan læses her, og høringssvarene findes her.

Ordlyden af den politiske aftale indgået 2. november. 

Opdateret