Nyt om NAU-udfordringer

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri Om Regionen

Der er konstateret fugt i facademurværket på basebygninger på Nyt Aalborg Universitetshospital. Derfor har Region Nordjylland rekvireret uvildig ekspertise til at undersøge forhold vedrørende fugt i facader samt vand i rum. Samtidig har Region Nordjylland modtaget syn- og skønsrapport om udfordringer med rørinstallationer i byggeriet.

Eksempel på opfugtet facade i basebygning på Nyt Aalborg Universitetshospital.

Det skal undersøges nærmere, hvad årsagen er til problemet med fugt i facaderne på dele af sygehusbyggeriets facader.

Samtidig har Region Nordjylland modtaget syn- og skønsrapport om vandrør, der tidligere har været omtalt i offentligheden. På baggrund af denne rapport har regionen stillet supplerende spørgsmål til syn- og skønsmændene, som regionen nu afventer svar på.

Her følger status på de to forhold i sygehusbyggeriet.

Fugt i facader og vand i rum

Problem:

Der er konstateret synlige fugtophobninger i facademurværket på basebygninger på det ny universitetshospital i Aalborg Øst. Derudover er der konstateret vandindtrængning ca. 110 steder i byggeriet – dette er konstateret ved, at der lå synligt vand på gulvene.

Undersøgelse:

Region Nordjylland har rekvireret en uvildig undersøgelse af 2 uafhængige af hinanden eksperter, for at få belyst hvad årsagen er til vandets indtrængen i facaderne samt den følgende opfugtning.

For at få belyst problemstillingen bedst muligt, er der samlet viden og oplysninger fra flere involverede parter, som deltager i projektet. Der er desuden lavet destruktive indgreb og taget prøver fra facaderne forskellige steder.

Konklusion:

Undersøgelsen er afsluttet, og der er 1. marts fremsendt en rapport fra de uvildige eksperter til Region Nordjylland. Rapporten konstaterer flere udfordringer med
opbygningen af facaderne.

Hvad sker der nu:

Undersøgelsen har alene haft formålet at klarlægge årsag til, hvorfor murværk og facader over store dele af byggeriet er opfugtet, og hvorfor der er vandindtrængen i byggeriet.

Projektledelsen på byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital vil med juridisk og teknisk rådgiver nu drøfte mulige videre skridt i sagen.

Derfor kan projektledelsen ikke på nuværende tidspunkt svare på, hvad der skal til for at udbedre fejl og mangler i facaderne, hvad det vil koste, tidsmæssig konsekvens samt ansvarsplacering.

Skader på brugsvandsinstallation

Problem:

Der er konstateret stillestående vand i dele af brugsvandinstallationen på Nyt Aalborg Universitetshospital. Vandet har stået stille i mere end 3 år.

Stillestående vand kan med tiden forårsage mikrobiologisk vækst i vandrør samt eventuelt forårsage spaltekorrosion og gennemtæringer.

Det drejer sig om ca. 36 km ud af i alt ca. 55 km. vandrør i fire forskellige bygninger (Akuthuset, Behandlerhuset og to sengetårne).

Undersøgelse:

For at afdække en eventuel problemstilling har Region Nordjylland i foråret 2022 rekvireret en uvildig undersøgelse af FORCE Technology. Resultatet af denne
undersøgelse forelå i juni 2022. På baggrund af konklusionerne i rapporten, iværksatte Region Nordjylland syn og skøn ved Voldgiftsnævnet for byggeri og anlæg med henblik på at få skadens opståen og omfang klarlagt.

Voldgiftsnævnet udpegede i september 2022 to uvildige eksperter til at gennemføre syn og skøn, der blev påbegyndt i oktober 2022.

Skønserklæringen blev færdiggjort ultimo januar 2023.

Konklusion:

Syns- og skøns rapporten bekræfter, at der er udfordringer med mikrobiologisk vækst, spaltekorrosion og gennemtæring af vandrør i vandinstallationen.

Hvad sker der nu:

Region Nordjylland har rejst en sag ved Voldgiftsnævnet for byggeri og anlæg mod vvs-entreprenøren Bravida Danmark A/S og totalrådgiveren INDIGO 2012 I/S.

Så længe sagen verserer ved voldgiften, er regionen afskåret fra at udtale sig om sagen. Herunder overvejelser om sagens afgørelse, og hvilken indflydelse eventuelle
udbedringer af rørsystemet får for projektets tidsplan og økonomi.

Opdateret