TeleCare Nord KOL var et ambitiøst tværsektorielt storskalaprojekt inden for telemedicin målrettet patienter med kronisk Obstruktiv Lungesygdom, KOL. Projektet, som blev gennemført i Nordjylland 2012-2015, var finansieret af Region Nordjylland og de nordjyske kommuner.

TeleCare Nord modtog også ekstern støtte til projektet fra Det Obelske Familiefond, Fonden for Velfærdsteknologi, Den Europæiske socialfond og Nordjysk vækstforum.
På disse sider finder du dokumentation og resultater fra projektet.
TeleCare Nord KOL blev etableret som et tværsektorielt samarbejde mellem de nordjyske kommuner, almen praksis, Aalborg Universitet og Region Nordjylland. Parterne ønskede at vurdere forholdet mellem effekter og omkostninger, når resultater fra telemedicinske forsknings- og pilotprojekter blev opskaleret til fuld skala i ordinære driftsrammer.
TeleCare Nord KOLs business case tog afsæt i resultaterne fra et tidligere forskningsprojekt om KOL-patienter på Aalborg Universitet, Telekat. Telekat gav lovende resultater og store forventninger til fremtidig brug af telemedicin. En af konklusionerne fra Telekat var, at telehomecare-teknologierne var modne som praktisk løsning i sundhedsvæsenet, at det der kunne opnås samfundsøkonomiske rationaler såvel som kvalitetseffekter for den enkelte patient. Samtidig viste Telekat, at telehomecare-understøttelse af KOL-patienter i eget hjem bidrog til oplevet øget livskvalitet gennem øget egenkontrol med sygdommen.
Projektmål
TeleCare Nord skulle finde og implementere løsninger på tekniske, organisatoriske, juridiske og økonomiske udfordringer ved etablering af fuldskaladrift. Endvidere skulle TeleCare Nord opsamle erfaringer, der muliggjorde fremtidig brug af telemedicin til borgere med andre kroniske lidelser.
TeleCare Nord KOL var tæt koblet til nationale strategier for telemedicin og blev udvalgt som et af fem indsatsområder i den telemedicinske handlingsplan.