Herunder fremgår de supplerende samarbejdsaftaler der er indgået mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland for 2019 og fremad.
Oversigten indeholder alene faste aftaler, der supplerer de fælles samarbejdsaftaler eller det tværsektorielle samarbejde generelt. Projektsamarbejder fremgår derfor ikke af oversigten.
Aftalerne struktureres fremadrettet efter de driftsområder, der er vedtaget i Klynge Midt: Voksen somatik og psykiatri samt Børn-Unge somatik og psykiatri.
Supplerende aftale om samarbejde om borgere med arbejdsrelateret stress
Aalborg Kommune og Arbejdsmedicinsk Klinik ved Aalborg Universitetshospital har indgået en aftale om en delestilling, hvor en psykolog bliver ansat på halv tid i henholdsvis Arbejdsmedicinsk Klinik og Aalborg Kommune.
Psykologen bringer høje faglige kompetencer vedr. arbejdsrelateret stress ind i Center for Mental Sundhed, Aalborg Kommune samt bringer viden om kommunale tilbud ind i Arbejdsmedicinsk Klinik.
Der er udarbejdet en konkret samarbejdsaftale mellem Arbejdsmedicinsk Klinik og Center for Mental Sundhed, som omhandler løn, referenceforhold, fordeling af arbejdstid, krav om certificering i konceptet Åben og Rolig, aftalens periode, opsigelse af aftale mv.
Supplerende aftale om delestilling vedr. rehabiliteringsindsatsen Hjerte-kar lidelser
Aalborg Kommune og Aalborg Universitetshospital har indgået en aftale om en delestilling mellem hjertemedicinsk afdeling og Sundhedscenter Aalborg.
I forbindelse med hjerterehabilitering i kommunalt regi og med udgangspunkt i koordineret indsats i det nære sundhedsvæsen, vil vi sikre sammenhæng i forløbet for den enkelte borger/patient og faglige kompetencer til indsatsen.
Dette sker blandt andet ved ansættelse af sygeplejerske med funktion både i hjertemedicinsk afdeling og i hjerterehabiliteringsteam i Sundhedscentret. Sygeplejersken har typisk opgaver i specialeafdelingen på basisniveau og indgår i det tværfaglige team vedr. hjerterehabilitering i Sundhedscentret.
Supplerende aftale om delestilling vedr. rehabiliteringsindsatsen Kronisk Obstruktiv Lungelidelse
Aalborg Kommune og Aalborg Universitetshospital har indgået en aftale om den delestilling mellem Lungemedicinsk afdeling og Sundhedscenter Aalborg.
I forbindelse med KOL-rehabilitering i kommunalt regi og med udgangspunkt i koordineret indsats i det nære sundhedsvæsen, vil vi sikre sammenhæng i forløbet for den enkelte borger/patient og fag-lige kompetencer til indsatsen.
Dette sker blandt andet ved ansættelse af sygeplejerske med funktion både i lungemedicinsk afdeling og i lungerehabiliteringsteam i Sundhedscentret. Sygeplejersken har typisk opgaver i specialeafdelingen på basisniveau og indgår i det tværfaglige team vedr. lungerehabilitering i Sundhedscentret.
Supplerende aftale om mobil-blodprøvetagning
Aalborg Kommune og Klinisk Biokemi Aalborg Universitetshospital har indgået aftale om mobil blodprøvetagning for borgere bosat i Aalborg Kommune. Dermed gives praktiserende læger adgang til at rekvirere blodprøvetagning i borgerens eget hjem, hvis borgeren er så immobil eller sengeliggende, at denne kun med besvær/ledsagelse vil have mulighed for at fremmøde til blodprøvetagning. Ordningen omfatter ikke-akutte blodprøver. Regionen og kommunen deler udgifterne til ordningen ligeligt.
Supplerende aftale om lokaler til Aalborg Kommunes Udskrivningsenhed på Aalborg Universitetshospital
Region Nordjylland og Aalborg Kommune har et fortsat samarbejde om den gode udskrivning, hvor kommunale udskrivningskoordinatorer er placeret på Aalborg Universitetshospital. Aalborg Universitetshospital og Aalborg Kommune indgået en aftale om fælles finansiering af huslejeudgiften for udskrivningsenheden.
Supplerende aftale om udskrivning fra medicinske afsnit
Aalborg Kommune har indgået særaftale med Aalborg Universitetshospital vedr. udskrivelser fra medicinske, kirurgiske, onkologiske og psykiatriske sengeafdelinger. Aalborg Universitetshospital kan således indtil kl. senest 14.00 udskrive patienter til næstkommende hverdag.
Supplerende aftale om Akutbo-ligerne på Henning Smithsvej 3
Aalborg Kommune har som overordnede målsætning at imødekomme behovet for akut hjælp til voksne med sindslidelse i en tidsbegrænset periode – maksimalt 14 dage.
Et ophold i akutboligerne kan for nogle forhindre og erstatte indlæggelse på Psykiatrisk Sygehus, hvis der ikke er brug for et egentligt behandlingstilbud. Der er i stedet behov for kontakt og støtte, fordi den sociale situation er kaotisk og uholdbar – fx stærk angst for at være alene - specielt om natten. (Bilag 1)
Supplerende aftale om træning i stedet for operation
Aalborg Kommune har tilsluttet sig aftalen om samarbejde vedrørende indsatsen omkring træning i stedet for operation. Målgruppen er borgere i Nordjylland med knæartrose.
Samarbejdet om indsatsen er beskrevet i ”Model for arbejdsdeling, henvisning og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere med knæartrose”. Aftalen tager udgangspunkt i en tiltagende god evidens for at borgere med let og moderat knæartrose kan hjælpes med træning. Det er derfor hensigten med indsatsen, at disse borgere først henvises til kirurgisk vurdering i sekundærsektoren, når mulighederne for behandling og træning i primærsektoren er udtømte. Modellen indeholder blandt andet anbefalinger, der skal bistå almen praksis med at henvise til træning i kommuner og hos private praktiserende fysioterapeuter.
(Aftalen er pt. under revision)
Supplerende aftale om behandlingstilbud til overvægtige børn
Samarbejdsaftale vedr. børn og unge med overvægt mellem Vanebryderne, Aalborg Kommune og Videnscenter for børn og unge med overvægt, Aalborg Universitetshospital (AUH).
(Bilag 2)
Supplerende aftale om samarbejde om Forældrekurser
Aalborg Kommune og Jordemodervæsenet har indgået aftale om at en jordemoder indgår i kommunens forældrekurser.
(Aftalen er pt under revision)
Supplerende aftale om Særlige tilrettelagte gruppeforløb – en tværsektoriel sårbarhedsindsats for gravide og nye familier
Aalborg Kommune og Jordemodervæsenet har indgået aftale om en tværsektoriel indsats rettet mod sårbare gravide og nye familier.
(Aftalen er pt. under revision)
Supplerende aftale om psykiatrisamråd for børn og unge
Aalborg Kommune og Region Nordjylland har indgået en aftale om psykiatrisamråd for børn og unge.
Formålet med psykiatrisamrådet er at drøfte indsatser for børn og unge, der befinder sig i gråzonen mellem kommunale tilbud og egentlig psykiatrisk udredning/behandling.
Deltagerne i samrådet er repræsentanter fra den regionale børn- og unge psykiatri, praktiserende læger, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Aalborg Kommune.
Supplerende aftale mellem Børne- og Ungdomspsykiatrien og Aalborg Kommune, om samarbejde på ledelsesniveau og hotlineopkald i særlige akutte situationer
Der er indgået aftale mellem Aalborg Kommune og Klinik Børn og Unge, Psykiatrien i Region Nordjylland. Aftalen indeholder beskrivelse af, hvorledes specifikke navngivne chefer i Aalborg Kommune og ledelsen i Klinik Børn og Unge i dagarbejdstiden kan kontakte hinanden direkte med henblik på at drøfte særlig akutte situationer i sager vedr. børn og unge.
Formålet med aftalen er, at der i særligt akutte situationer, hvor der er tale om en anormal kritisk situation, og hvor de normale procedurer er afprøvet uden tilstrækkelig løsning af situationen, kan sikres ledelsesmæssig afklaring af handlemuligheder og muligheder for samarbejde.
(Bilag 3)