Formålet med Samarbejdsaftalen for Diabetes Type 2 er at sikre en dynamisk aftale, som lever op til de nationale rekommandationer med klare overordnede retningslinjer for arbejds- og ansvarsfordeling samt henvisningsveje.
I maj 2015 godkendte den daværende Administrative Styregruppe en tilrettet Sygdomsspecifik Sundhedsaftale for Diabetes Type 2. Formålet med at tilrette aftalen tilbage i 2015 var at sikre en fortsat dynamisk aftale, som lever op til de nationale rekommandationer med klare overordnede retningslinjer for arbejds- og ansvarsfordeling samt henvisningsveje. I forhold til revision af aftalen, er der lagt vægt på, at alle nydiagnosticerede type 2 diabetes-patienter skal have tilbudt et rehabiliteringstilbud, men også, at stratificeringskriterierne matcher de centralt udmeldte retningslinjer.
Samarbejdsaftalen for Diabetes Type 2 fra 2015 er fortsat gældende i forhold til de faglige retningslinjer og arbejds- og ansvarsfordelingen. Aftalen er indgået mellem regionen og alle de nordjyske kommuner.
Om aftalens indhold
I aftalen redegøres blandt andet for den sundhedsfaglige indsats og ansvarsfordeling mellem almen praksis, kommunerne samt hospitalerne. Det vil sige, at aftalen udgør rammen for samarbejdet parterne imellem.
Behandlingsindsatsen overfor mennesker med Type 2 Diabetes er baseret på et tværsektorielt samarbejde. Samarbejdsaftalen for Type 2 Diabetes skal sikre sammenhæng og kvalitet i de tværsektorielle tilbud og forløb. I aftalen redegøres blandt andet for den sundhedsfaglige indsats og ansvarsfordeling mellem almen praksis, kommunerne og hospitalerne. Det vil sige, at aftalen udgør rammen for samarbejdet parterne imellem.
I aftalen er der lagt vægt på, at det enkelte menneske skal i centrum og at skabe endnu bedre sammenhæng. Blandt andet med fokus på, at alle nydiagnosticerede type 2 diabetes-patienter skal have tilbudt et rehabiliteringstilbud, men også, at stratificeringskriterierne er tilrettet således, at de matcher de centralt udmeldte retningslinjer. Aftalen er tilrettet, så stratificeringskriterierne for type 2 Diabetes m.v. matcher de nationale rekommandationer på området.
I aftalen fremgår, at alle niveau 3 patienter bør konfereres med en endokrinolog og niveau 2 patienter kan konfereres med endokrinolog, hvis almen praksis finder det relevant. Der er i den forbindelse etableret en mundtlig konference med en endokrinologisk speciallæge om niveau 2 og 3 patienter. I praksis er indført en fast telefontid 1 time alle hverdage, hvor almen praksis og endokrinolog kan konferere kliniske problemstillinger for niveau 2 og 3 patienter. Dette som udgangspunkt via telefon, hvor begge parter samtidigt har adgang til relevante journaldata, herunder laboratoriedata for de konfererede patienter.
Desuden er der mulighed for elektroniske forespørgsler fra almen praksis om problemstillinger, der er mindre presserende, og ikke kræver tovejs-kommunikation. Disse forespørgsler vil blive besvaret indenfor 24 timer på hverdage.
Referencer og materiale
Omkring indsatsen vedrørende henvisning til forebyggelse/rehabilitering i kommunerne, sendes meddelelse (hospitalshenvisning) til kommunen via pakkehenvisning (under pakkeforløb, hvor diabetespakken vælges). I forbindelse med udfyldning af henvisningspakken, henvises der til følgende beskrivelse i PRI