Region Nordjylland er i fuld gang med at indføre "72 timers udvidet lægefagligt behandlingsansvar".

Det vil sige, at det lægefaglige behandlingsansvar udvides og ligger således hos udskrivende hospitalsafdeling i 72 timer efter udskrivelse af færdigbehandlede patienter udskrevet til kommunale døgnpladser / aflastningspladser, plejecentre eller kommunal sygepleje i eget hjem. Det gælder patienter, der har været indlagt mere end 24 timer.
Hvis den kommunale sygeplejerske eller social- eller sundhedsassistent har behov for sundhedsfaglig rådgivning om en patient i løbet af de 72 timer, kan de kontakte afdelingen. Hvis kontakten drejer sig om patientens helbred, skal der forinden måles vitale værdier på patienten. For at sikre sikker kommunikation om patienten, kommunikeres der ved hjælp af ISBAR.
Efter de 72 timer overgår ansvaret igen til egen læge.
Hvad er formålet?
- Region Nordjylland skal understøtte, at borgerne oplever gode, samlede behandlingsforløb med en tryg og sikker overgang mellem behandling på hospitalet og borgerens hjem eller ophold på kommunale døgnpladser/aflastningspladser og plejecentre.
- Øget kvalitet og tilgængelighed i samarbejdet mellem hospital, kommune og praksissektor i de første døgn efter udskrivelsen.
- Det udvidede lægefaglige behandlingsansvar skal sikre koordinering og samarbejde om opgaver og ansvar i overgangen efter udskrivelse jf. sundhedsloven.
Hvordan foregår implementeringen
I januar 2023 gik de første afdelinger i gang med at udskrive patienter til 72 timers udvidet lægefagligt behandlingsansvar.
De første afdelinger var patienter fra Gastroenterologisk Afdeling og Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, og Medicinsk Afdeling på Regionshospital Nordjylland udskrevet til hhv. Aalborg og Frederikshavn Kommuner.
Indsatsen udvides løbende i et tempo, så vi både sikrer fremgang, og at indsatsen kører godt både på hospital og i kommune.
Indsatsen gælder de somatiske hospitaler. Psykiatrien er dermed ikke omfattet.
