Der har de senere år været meget fokus på redskaber til voldsforebyggelse på arbejdspladser inden for det specialiserede socialområde i Danmark, hvor der er borgere, som på grund af deres funktionsnedsættelser kan reagere uhensigtsmæssigt og udadreagerende med vold og trusler.
I socialpsykiatrien i Region Nordjylland er der udviklet en faglig metode, Mestringsskemaet, som har fokus på at forebygge vold, overgreb og selvskade samt at øge den enkelte borgerens mestring.
Hvad er Mestringsskemaet?
Mestringsskemaet er en faglig metode med fokus på at forebygge vold, overgreb og selvskade samt at øge borgerens mestring. Mestringsskemaet anvendes til at kortlægge borgerens adfærd og handlestrategier ved henholdsvis høj og lav mestring. Formålet er at lave fælles aftaler om handlestrategier i vanskelige og/eller kritiske situationer. Mestringsskemaet anvendes desuden til løbende vurdering af risikoen for vold, overgreb og selvskade.
Metoden har vægt på, at borgeren så vidt muligt altid inddrages i afdækningen af adfærd og mestringsstrategier og med henblik på at øge den enkeltes mestring gennem indlæring af nye handlemønstre.
Implementering af Mestringsskemaet i den regionale socialpsykiatri
I løbet af 2015 og 2016 implementeres Mestringsskemaet på Region Nordjyllands seks socialpsykiatriske tilbud. Formålet er, at de socialpsykiatriske tilbud får en fælles metode, som:
- bidrager til at skærpe medarbejdernes opmærksomhed, når der sker udsving i en borgers mestring, og hvor risikoen for vold, overgreb og selvskade øges (risikovurdering)
- indeholder et konkret redskab til analyse og handling i vanskelige og/eller kritiske situationer
- understøtter, at den enkelte borger så vidt muligt altid inddrages med henblik på fælles handlestrategier og øget mestring
Målet er, at Mestringsskemaet fra sommeren 2016 anvendes som metode i relation til alle borgere med en udadreagerende eller selvskadende adfærd. Implementeringsplanen indebærer, at der udarbejdes en manual til medarbejdere og ledere, og at der uddannes en række ressourcepersoner. Herudover igangsættes en pilotafprøvning af, hvordan Mestringsskemaet kan integreres i det socialfaglige IT-system, Bosted.
Få yderligere information om Implementering af Mestringsskemaet i socialpsykiatrien i Region Nordjylland.
Samarbejde med Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har valgt at udbyde Mestringsskemaet som metode i regi af satspuljeprojektet ”Forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem”. Med udgangspunkt i Specialsektorens viden og erfaring om Mestringsskemaet har Socialstyrelsen udviklet en ny og mere omfattende version af metoden, som kombinerer Mestringsskemaet med risikovurderingsredskabet Bröset Violence Checklist. Socialstyrelsen vil frem til 2018 afprøve metoden i samarbejde med botilbud for borgere med kognitive funktionsnedsættelser, botilbud for borgere med psykiske vanskeligheder samt på forsorgshjem for socialt udsatte borgere.
Mestringsskemaets ophav og videreudvikling
Mestringsskemaet blev oprindeligt udviklet på den socialpsykiatriske Boformen Skovvænget i løbet af 90’erne. I 2012 blev metoden evalueret og vurderet til at være et godt fagligt redskab til forebyggelse af vold og trusler og udvikling af borgerens mestring. Der er udarbejdet en rapport om evaluering af Mestringsskemaet.
I løbet af 2013 igangsatte Specialsektoren i Region Nordjylland et udviklingsarbejde med det formål at videreudvikle og tilpasse Mestringsskemaet i samarbejde med regionens seks socialpsykiatriske botilbud. Hensigten var at udvikle Mestringsskemaet således, at det kunne anvendes bredt af alle de socialpsykiatriske boformer. Udviklingsarbejdet blev afsluttet med udgangen af 2014 og resulterede i en ny version af Mestringsskemaet i forhold til bl.a. sprog og begreber, recoveryorientering, layout og kompleksitet.