Regionerne har i fællesskab taget initiativ til at udvikle og implementere Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Kvalitetsmodellen er de sociale tilbuds redskab til systematisk at arbejde med kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af praksis.
Kvalitetsmodellens elementer
Kvalitetsmodellen er de sociale tilbuds værktøjskasse i arbejdet med kvalitetssikring og udvikling af praksis og består overordnet af to dele:
1. Standardprogrammet
Standardprogrammet indeholder 10 fælles nationale kvalitetsstandarder, der hver især sætter fokus på et centralt tema indenfor arbejdet på regionale boformer og institutioner. Derudover har Region Nordjylland udarbejdet en regional standard for arbejdsmiljø, så der i alt arbejdes efter 11 kvalitetsstandarder. Læs mere om standardprogrammet.
2. Bruger- og pårørendeundersøgelser
I relation til kvalitetsmodellen gennemføres der hvert tredje år brugerundersøgelser på alle regionale botilbud og pårørendeundersøgelser på udvalgte tilbud. Formålet med undersøgelserne er at få viden om brugernes og de pårørendes tilfredshed med kvaliteten af de regionale tilbud. Resultaterne indgår i tilbuddenes arbejde med at forbedre kvaliteten af indsatsen. Læs mere om Bruger- og pårørendeundersøgelser.
Deltagende tilbud
Kvalitetsmodellen omfatter alle regionale botilbud til børn og voksne på det sociale område (§§ 66, 107 og 108). I Region Nordjylland deltager 12 tilbud på socialområdet inden for målgrupperne: Psykisk udviklingshæmmede voksne, voksne med fysisk funktionsnedsættelse, voksne med erhvervet hjerneskade, voksne med sindslidelse, børn og unge med psykisk og/eller fysisk funktionsnedsættelse samt børn/unge på sikret institution:
- Center for Døvblindhed og høretab (CDH)
- Specialbørnehjemmene
- Sødisbakke
- Neurocenter Østerskoven
- Bostedet Brovst
- Bostedet Hadsund
- Bostedet Kærvang
- Bostedet Solsiden
- Bostedet Aars
- Den Sikrede Institution Kompasset
Derudover er det i Region Nordjylland besluttet, at de øvrige tilbud, der ikke formelt er omfattet af det tværregionale kvalitetsarbejde, ligeledes arbejder med dele af kvalitetsmodellen:
- Institut for Syn og Hørelse
- Forsorgshjemmet Aas
- Rehabiliteringscenter for Flygtninge
Organisering internt i Region Nordjylland
I Region Nordjylland er det sektorledelsen, som drøfter årsplan og indhold, ligesom de også udstikker de overordnede linjer for modellens forankring.
Der er ansat en tovholder i Specialsektorens administration, der har det daglige ansvar for vedligehold og fremdrift i arbejdet med modellen. Tovholderen arbejder med kvalitetsaspektet i forhold til implementering, vedligehold og udvikling på de deltagende tilbud samt varetager organisering, koordinering og kommunikation mellem de forskellige deltagende parter i kvalitetsmodellen.
Udvalget for det specialiserede socialområde og Det regionale Kontaktforum om handicap følger desuden løbende regionens arbejde med kvalitetsmodellen.
I relation til samarbejde og vidensdeling mellem administration og tilbud samt tilbuddene indbyrdes er der nedsat en kvalitetsmodelsgruppe med ledere fra tilbuddene og udvalgte medarbejdere i Specialsektorens administrationen.
Forstanderne på tilbuddene er frontformidlere af kvalitetsmodellens proces og implementering. På hvert tilbud uddannes et antal medarbejdere, som skal sikre det lokale arbejde med kvalitetsmodellens standarder. Disse medarbejdere benævnes ressourcepersoner.
Organisering i Danske Regioner
Der er nedsat en tværregional temagruppe for regionernes kvalitetsarbejde, der arbejder med udvikling og forankring af kvalitetsmodellen. Gruppen sørger ligeledes for at koordinere delprojekter og initiativer i henhold til regionernes botilbud.
Der er etableret en styregruppe til Dansk kvalitetsmodel på det sociale område bestående af regionernes socialdirektører og Danske Regioner. Det overordnede faglige ansvar for udvikling af modellen er forankret i DEFACTUM i Region Midtjylland.