Robotkirurgiske operation nummer 5.000!

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri Om Regionen

Aalborg Universitetshospital har i ugen, der er gået, nået en vigtig milepæl. Overlæge Erik Søgaard-Andersen har i dag foretaget robotkirurgiske indgreb nummer 5.000, ligesom det var ham, der lavede den første operation tilbage i 2008, som var det første robotkirurgiske indgreb indenfor gynækologien i Danmark.

 

Torsdag 10. december klokken 8.30 blev patient nummer 5.000 kørt ind på operationsstuen på Gynækologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital for at få fjernet sin livmoder på grund af livmoderkræft. Det samme skete for 12 år siden i oktober 2008, hvor den første patient blev kørt ind på operationsstuen for at få foretaget Danmarks første robotkirurgiske indgreb indenfor gynækologien.

De 5.000 operationer er både gynækologiske og urologiske indgreb.

Træning på grise

Kirurgen, der førte robotten, var bege gange overlæge Erik Søgaard-Andersen. Men selvom operationen var den samme, er der alligevel sket en del på de 12 år:

- Det var en lidt anden operation dengang. Operationen tog 4 timer, i torsdags tog operationen kun 1 time. Det var et helt nyt område for os i Danmark, og derfor var der ikke de samme træningsmuligheder, som der er i dag. Den forudgående træning foregik på grise ude i dyrestalden fra april til oktober. I dag har vi fået et robotkirurgisk træningscenter på Aalborg UH, og det giver helt særlige muligheder for at dygtiggøre os og klæde vores speciallægestuderende godt på, siger Erik Søgaard-Andersen.

Resultatet er dog det samme:

- Operationen gik som den skulle, og patienten er ved godt mod. Jeg har været forbi med en buket blomster til hende fra afdelingen, fordi der har været lidt ekstra opmærksomhed under hendes operation. Det er jo ikke hver dag, vi når sådan en milepæl, fortsætter han.

Et skånsomt indgreb

Robotkirurgien har altid været længst fremme indenfor gynækologisk og urologisk cancer. Altså cancer i livmoderen og prostataen. På Aalborg UH bruger man også robotkirurgi indenfor øre-, næse- og halskirurgi og mave- og tarmkirurgi. Men endnu ikke i samme grad.

Erik Søgaard-Andersen spår dog, at langt flere indgreb vil blive robotkirurgiske i fremtiden:

- Når det kommer til de større indgreb, vil man i fremtiden se langt flere robotkirurgiske indgreb. Det er mere skånsomt end den åbne operation og mere forfinet og præcis end den konventionelle kikkertkirurgi - og indlæringen af den robotkirurgiske teknik er faktisk hurtigere. Kameraerne er desuden bedre end ved en kikkertoperation, og derfor bliver resultatet mere præcist. Og så sidder kirurgen på en stol i konsollen og styrer instrumenterne elektronisk. Det betyder, at robotkirurgien også er skånsom for kirurgen, der undgår de fysiske belastninger, der er ved konventionelle kikkertoperationer.

 

Opdateret