Nye Veje får stor ros i VIVE-rapport

Projektet Nye Veje, der handler om fremtidens sundhedsvæsen i et samarbejde mellem region, kommune og almen praksis, er en succes.

Region Nordjylland har i en seksårig periode fået tilladelse af Sundheds- og Ældreministeriet til at udfordre tænkningen og visionerne om fremtidens primære sundhedsvæsen. Projektet kører som et partnerskab mellem Morsø Kommune og Region Nordjylland, og formålet er, at patienter og borgere skal opleve effektive og sammenhængende forløb i det offentlige sundhedssystem.

Regionen bidrager også økonomisk til udviklingen af initiativer i samarbejdet.

Vi er nu halvvejs, og VIVE, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, har netop offentliggjort sin midtvejsevaluering af projektet, og rapporten viser generelt positive takter.

Det tværsektorielle samarbejde giver stor værdi

Fra alle samarbejdspartnere er der stor ros til det tværsektorielle samarbejde og bred enighed om, at det kommer borgere og patienter til gavn.

- Projektet har givet os muligheder for at igangsætte initiativer, vi ellers ikke ville have haft mulighed for, så det er en stor gevinst for Mors at være en del af projektet, siger borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen.

- Vi har fået nedbrudt den traditionelle silotænkning og samarbejder på en helt ny måde uden at tænke på, hvor vi kommer fra – altså region, kommune eller almen praksis. Det kan lyde simpelt, men det er rigtig svært, sådan som vores samfund generelt er skruet sammen, siger koncerndirektør og formand for styregruppen Anne Bukh.

- For os på Mors er det meget positivt at være en del af Nye Veje. Det er en fornøjelse at følge de enkelte initiativer i partnerskabet og se, at der kommer fokus på de enkelte dele på tværs af vores systemer, hvilket gør den store forskel for borgerne. Nøgleelementet er, at vi holder øjnene rettet mod den hele fælles indsats for den enkelte og ikke kun hver vores sektors bidrag til indsatsen – det virker og giver gode resultater siger kommunaldirektør Rikke Würtz.

Digitalisering spiller en stor rolle

En at de ting, der spiller en stor rolle i mange af initiativerne, er digitalisering. Det er med til at give en nærhed i sundhed, der rent geografisk er en udfordring på Mors, men også i det hele taget en nemmere og hurtigere adgang til sundhedsvæsnet.

Blandt de initiativer, der er taget rigtig godt imod af borgerne, er videokonsultation med praktiserende læge. Patienterne er ikke afhængige af at have en læge til stede i lægehuset på Mors alle dage, men kan logge på online, selvom lægen befinder sig et andet sted i landet. Det giver større fleksibilitet både for læge og patient.

For patienter, der går til ambulant kontrol på hospitalet i Aalborg, er det blevet muligt for nogle specialer at have online kontroller. Det sparer patienten for mange timer på landevejen og giver patienterne overskud og tid til andre ting.

Et sidste eksempel er Psykiatriens Center for Pårørende, der holder til i Aalborg, og er et tilbud til familier, hvor mor eller far er ramt af psykisk sygdom. For de familier kan det i særlig grad virke uoverskueligt at skulle til samtale i Aalborg, men med en videoløsning kommer samtalen så at sige hjem i stuen. Udover fraværet af transport har videoløsningen den fordel, at familien befinder sig i trygge omgivelser i hjemmet, og det kan i nogle situationer give bedre betingelser for samtalen.

Fastholdelse af gode intentioner

En af de ting, der har haft betydning for projekterne, og som i høj grad beror på nytænkning af systemet, er afregningsmodellen for almen praksis.

Den traditionelle afregning fra almen praksis til region har været sat ud af spil, fordi projektet har kørt med regionsklinikken i Øster Jølby, som pr 1. april er overgået til klinik på almindelige overenskomstmæssige vilkår.

Det vil for eksempel sige, at en borger har kunnet snakke med sin læge om flere forskellige emner til samme konsultation, og altså ikke har skullet bestille flere tider over flere dage for at snakke om flere emner. Det har givet langt færre kontakter pr borger og har helt klart en værdi for borgeren, at man kan slå flere fluer med et smæk.

- Når vi snakker fastholdelse og udbredelse af vores gode erfaringer, ser vi frem til, hvordan vi kan fastholde det i samarbejde med de praktiserende læger på Mors, som fremadrettet kommer med ind i processen, siger koncerndirektør Anne Bukh.

Fremtiden

- Vi er halvvejs gennem tiden med Nye Veje, men vi føler os allerede meget bedre klædt på til indsatserne fremover. Vi skal have fremhævet de gode erfaringer og udbredt dem både i resten af Region Nordjylland, men da også i resten af Danmark, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

- Det var Sundheds- og Ældreministeriet, der gav grønt lys for vores forsøgsprojekt eller væksthus, som vi også kalder det, og vi er i hvert fald sikre på, at vi sammen med Morsø Kommune har vækstet ideer til gavn for hele landet, siger Ulla Astman.

Yderligere informationer

Se mere om Nye Veje på https://nyeveje.rn.dk 

Se midtvejsevalueringen her: https://www.vive.dk/da/udgivelser/midtvejsevaluering-af-nye-veje-et-tvaersektorielt-udviklingsprogram-16089/

Opdateret