NordEPJ på de nordjyske hospitaler marts 2022

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

Arbejdet med NordEPJ i Region Nordjylland skifter nu fra afklaringsfase til klargøringsfase. Det betyder blandt andet, at der er blevet fastlagt en endelig tidsplan for, hvornår NordEPJ skal implementeres på de nordjyske hospitaler.

- Vi glæder os

- På hospitalerne glæder vi os rigtig meget til at komme i gang med at arbejde i NordEPJ, så det er dejligt, at der nu er et konkret implementeringstidspunkt at se hen imod, siger Michael Braüner Schmidt, der er lægefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital og formand for Programstyregruppen for NordEPJ.

Der har været mange overvejelser bag valg af implementeringstidspunktet, som er landet på marts 2022. Der er flere årsager til, at dette vurderes at være det rette tidspunkt at implementere NordEPJ på de nordjyske hospitaler. Det har bl.a. været vigtigt at frigøre implementeringen af julen og den ferieafvikling og årsafslutning, der er forbundet med det. Det giver også den fordel, at undervisningen i systemet kan placeres i starten af året, så den er frisk i erindring for personalet, når NordEPJ bliver sat i drift.

- Slutteligt har det også haft høj prioritet at give personalet på Aalborg Universitetshospital tid til at nå at blive fortrolige med NordEPJ, inden de står overfor den næste store forandringsproces; udflytning til NAU, fortæller Michael Braüner Schmidt.

Bedre betingelser for patientbehandlingen

Når NordEPJ bliver implementeret, vil den skabe stor værdi i forhold til patientbehandlingen på de nordjyske hospitaler. Bl.a. fordi systemet understøtter bedre koordination af forløb på tværs af afdelinger og giver øget mulighed for alternative behandlingsforløb, som f.eks. telemedicin.

- Med NordEPJ sikrer vi, at klinikernes primære værktøj lever op til nutidens krav for digital udvikling i sundhedsvæsnet, så det på bedst mulig vis kan understøtte dem i deres arbejdsgange. Det gør NordEPJ f.eks. ved at give nye muligheder for patientbehandlingen. Bl.a. gennem telemedicinske løsninger, mobilløsninger og videokonsultationer, fortæller Klaus Larsen, der er it-direktør i Region Nordjylland.

Nordjyske klinikere sætter deres præg på systemet

I arbejdet med anskaffelse af en ny EPJ til Region Nordjylland har der i afklaringsfasen bl.a. været fokus på afklaring, tilpasning og planlægning af NordEPJ. Bl.a. er kontraktens detaljer, opgaver og 3000 siders bilag er gennemgået og omsat til konkrete planer og aktiviteter.

NordEPJ er en standardjournal, og der bliver taget udgangspunkt i de opsætninger, der kommer med den. Indenfor den ramme vil der dog være mulighed for lokale tilpasninger – både specialespecifikt og på tværs af hele regionen. Derfor bliver der udpeget mellem 150-200 kliniske medarbejdere fra de nordjyske hospitaler, der skal være med til at beslutte, hvordan brugerfladen i systemet skal være. Der er tale om bred inddragelse af mange forskellige faggrupper, bl.a. læger, sygeplejersker, lægesekretærer, diætister, fysioterapeuter m.fl.

- De bedst kvalificerede til at bidrage ind i dette arbejde, er dem, der kommer til at bruge systemet i deres hverdag. Det er deres system, så selvfølgelig skal de være med til at sætte deres præg på det, understreger Michael Braüner Schmidt.

Kontaktpersoner

Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital
Tlf. 97 66 13 02, mail. mb.schmidt@rn.dk

Klaus Larsen, it-direktør i Region Nordjylland
Tlf. 40 12 41 88, mail. kl@rn.dk

Opdateret