100 nye sygeplejersker på vej til Region Nordjylland

Regionsrådet har besluttet at tilføre ekstra penge til regionens hospitaler. Pengene skal bruges til at skaffe nye ekstra sygeplejersker og kommer fra finansloven, hvor der på landsplan blev afsat midler til i alt 1.000 nye sygeplejersker.

Sygeplejersker til Nordjylland

Regionsrådet har besluttet, at skal tilføres nye midler til Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland. Pengene skal gå til i alt 100 ekstra sygeplejersker, og det er politisk besluttet at der blandt andet skal være et fokus på nogle af de mest pressede områder, når pengene skal bruges på hospitalerne.

- Nu kommer der finansiering til ansættelse af ekstra sygeplejersker. Det bliver til konkret hjælp for patienterne. I Nordjylland har vi politisk aftalt, at de ekstra sygeplejerskehænder især skal rettes mod de akutte og medicinske områder samt det nære og udadvendte sundhedsvæsen. Her ved vi, at presset er rigtig stort, så det er glædeligt, at der kommer et løft, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

I finansloven for 2020 og 2021 er der afsat midler til 1.000 ekstra sygeplejersker i alle landets regioner. For Region Nordjylland betyder det mulighed for ansættelse af cirka 50 sygeplejersker i år. Fuldt indfaset i 2021 betyder det cirka 100 sygeplejersker ekstra.

Der tilføres alene i år omtrent 25 millioner kroner til Aalborg Universitetshospital, mens Regionshospital Nordjylland får tilført lidt over 6 millioner kroner. Pengene skal hospitalerne selv fordele til de afdelinger og områder, hvor de lokalt finder, at pengene får mest mulig gavn.

- Der er kun få ledige sygeplejersker i Danmark, så hospitalerne skal have arbejdshandskerne på for at få mest muligt for pengene. Der er forskellige måder at arbejde med det. Det er allerede aftalt med Danske Regioner og regeringen, at flere sygeplejersker skal på fuld tid. En handlingsplan for det skal vi politikere nu også til at se på her i regionen, siger Ulla Astman.

Der er med finansloven også afsat yderligere omkring 600 millioner kroner på landsplan til en styrkelse af psykiatrien.
Ansættelse af yderligere sygeplejersker i Psykiatrien i Region Nordjylland forventes at blive finansieret via de øremærkede penge til netop psykiatrien, hvorfor de ekstra sygeplejersker skal findes til regionens to somatiske hospitaler.

For at sikre, at der for pengene findes så mange sygeplejersker som overhovedet muligt, har Regionsrådet også besluttet at nedsætte en administrativ følgegruppe, der skal sikre, at der bliver gjort en maksimal indsats for at skaffe flere sygeplejersker.

Del af samlet aftale

I starten af året blev der mellem regeringen og Danske Regioner indgået en aftale om de ekstra sygeplejersker, der blev afsat midler til i finansloven.

For at nå i mål med de 1000 sygeplejersker er der gennem Danske Regioner iværksat en række konkrete initiativer, der blandt andet omhandler ret til fuld tid for plejepersonale og en indskærpelse af, at alle ledige stillinger skal opslås på fuld tid. Derudover er der lagt op til bedre introduktionsforløb for nyuddannede samt en bedre sammenhæng i de sygeplejestuderendes praktikforløb.

Af aftalen fremgår desuden, at der til opfølgning på indsatsen kortlægges et nationalt udgangspunkt ud fra antallet af fuldtidsbeskæftigede sygeplejersker i 4. kvartal 2019.

Kontaktpersoner

Ulla Astman (S), regionsrådsformand
Tlf: 3023 6454
Mail: ullaa@rn.dk

Opdateret