Omstillingen til en højere grad af grøn og bæredygtig drift i regionen, samt en reduceret CO2-udledning, kræver tæt internt samarbejde og mange forskellige typer indsatser. I indkøbsorganisationen arbejder vi tæt sammen med regionens fagpersoner med indsigt i klima og bæredygtighed, for sammen at sikre, at der altid bliver taget hensyn til lokale klimahandlingsplaner og -indsatser, når der foretages indkøb, samt at visionen for og målene med regionens overordnede klimahandlingsplan bliver imødekommet.
Et tæt internt samarbejde, og en stærk lokal involvering og forankring er afgørende for, at regionens klimamål og mål for CO2-reduktion opnås.
FN’s Verdensmål
FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling sætter mål for, hvordan verden kan opnå miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed. FN’s Verdensmål er centrale fokuspunkter integreret i Region Nordjyllands Regionale Udviklingsstrategi 2020-2023, hvorfor der naturligt også vil være fokus på Verdensmålene og visionen bag, i arbejdet med regionens indkøb.
Region Nordjylland har, sammen med de øvrige danske regioner, som en del af Regionernes Indkøbsstrategi 2020 – 2025, forpligtet sig til, at understøtte FN’s Verdensmål om en mere bæredygtig offentlig indkøbspraksis. Regionerne har sammen vedtaget som indsatsområde; ”at arbejde for at fremme en bæredygtig indkøbspraksis i forhold til FN’s Verdensmål og definere konkrete verdensmålsinitiativer med relation til udbud og indkøb og løbende følge op på dem” .

Social ansvarlighed
Det er vigtigt at sikre, at social ansvarlighed indgår som et element i den relation Region Nordjylland har med leverandørerne. Der er fokus på sociale og arbejdsmæssige forhold hos leverandører og intern håndtering af leverandørkontakter.
Region Nordjylland anvender arbejdsklausuler i vores kontrakter, hvor det vurderes relevant og inden for lovgivningens rammer.
Region Nordjylland stiller tillige krav om leverandørernes anvendelse af personer under oplæring – i overensstemmelse med gældende regler.
På denne måde tager Region Nordjylland et samfundsansvar og sikrer rimelige løn- og arbejdsvilkår samt understøtter tilvejebringelsen af praktikpladser.
Regionen stiller krav om overholdelse af internationale regler og love, herunder konventioner vedrørende menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, tvangsarbejde, børnearbejde, antikorruption osv.
Dette understøtter FN’s verdensmål 8 ”Anstændige jobs og økonomisk vækst”, herunder specielt delmål 8.8 omkring beskyttelse af arbejdstagerrettigheder.
Region Nordjylland tilstræber i videst muligt omfang at etablere kædeansvar for sociale forpligtelser, således at også leverandørers underleverandører skal leve op til de sociale forpligtelser. Det er derfor væsentligt, at der i udbuddene også stilles krav til leverandøren om sikring af den samme standard, kontrol og opfølgning i forhold til leverandørens underleverandører.
Sociale krav kan opdeles i
- arbejdsklausuler
- krav til at anvende personer under oplæring.
Arbejdsklausuler
Arbejdsklausuler har til formål at sikre medarbejderne løn mv. svarende til gældende overenskomstniveau i Danmark. Arbejdsklausuler skal som udgangspunkt anvendes ved alle Region Nordjyllands udbud af bygge- og anlægsopgaver og ved udbud af tjenesteydelser.
Arbejdsklausuler anvendes ikke på vareindkøb, der som hovedregel retter sig mod såvel nationale som udenlandske virksomheder – og hvor vareproduktionen kan foregå i en udenlandsk virksomhed. I disse udbud er det ikke muligt at pålægge udenlandske virksomheder at leve op til danske overenskomstniveauer.
På bygge- og anlægsområdet anvendes arbejdsklausuler uden undtagelse og skal gælde for alle hoved- og underentreprenører og rådgivere - særligt for så vidt angår entreprenørernes og rådgivernes arbejde på regionens byggeplads. Klausulen vil typisk ikke have virkning for entreprenørers materialeleverance, fordi denne del af entreprisen er varekøb.
På tjenesteydelsesområdet – eksempelvis på det præhospitale område – anvendes arbejdsklausuler som altovervejende hovedregel på alle områder.
Krav til at anvende personer under oplæring
Gældende lovgivning fastsætter, at offentlige ordregivere skal stille krav om, at leverandøren skal benytte personer under oplæring (lærlinge, praktikanter e.l.) Lovregulerede krav om oplæringsklausuler gælder ved alle udbud af større bygge- og anlægsopgaver og ved specifikke tjenesteydelser af længere varighed.
Kravet om anvendelse af personer under oplæring anvendes ikke på vareindkøb, der som hovedregel retter sig mod såvel nationale som udenlandske virksomheder – og hvor vareproduktionen kan foregå i en udenlandsk virksomhed. I disse udbud er det ikke muligt at pålægge udenlandske virksomheder måltal for brug af lærlinge eller praktikanter e.l. under uddannelse.
På bygge- og anlægsområdet anvendes oplæringsklausuler som altovervejende hovedregel på længerevarende projekter over en vis værdi i forhold til hoved- og underentreprenører - særligt for så vidt angår entreprenørernes arbejde på regionens byggeplads.
På tjenesteydelsesområdet – eksempelvis på det præhospitale område – kræver anvendelse af kravet typisk en nærmere analyse af, om der på det pågældende område er uddannelsessøgende, der har brug for lære- eller praktikpladser. Anvendelse af kravet skal således tage hensyn til opgavens art og omfang – og til behovet for at understøtte de uddannelsessøgende med krav om lære- eller praktikpladser.
Arbejdsmiljø og patientsikkerhed
Region Nordjyllands indkøbsorganisation samarbejder med regionens afdelinger for arbejdsmiljø, hygiejne og patientsikkerhed, om at stille krav til produkter. Dermed sikres at regionens kontrakter i størst muligt omfang understøtter arbejdet med patientsikkerhed, et sikkert arbejdsmiljø samt hygiejne.
Region Nordjylland er til for borgene. Derfor kan man i forbindelse med indkøb ikke kompromittere patientsikkerhed og der skal tages udgangspunkt i borgerens behov.
Medarbejderne er Region Nordjyllands vigtigste aktiv og kerneressource, hvilket kræver et godt arbejdsmiljø. Det betyder, at arbejdsmiljø skal tænkes ind og prioriteres i forbindelse med alle indkøb.
Region Nordjylland vægter arbejdet med patientsikkerhed højt. Dette gælder, hvad enten der er tale om forebyggelse af sygehusinfektioner, utilsigtede hændelser eller andre initiativer, der forbedrer patientsikkerheden. En vigtig forudsætning for arbejdet med patientsikkerhed er, at regionen i forbindelse med indkøb løbende har fokus på, at regionens indkøb aktivt understøtter arbejdet med patientsikkerhed. På den baggrund vil regionen gennem sine indkøb også medvirke til, at der de kommende år sker en fortsat forbedring af patientsikkerheden. Konkret betyder dette, at det i forbindelse med samtlige indkøb skal sikres, at relevant fagpersonale er repræsenteret, således at hensynet til patientsikkerhed altid vægtes proportionelt i forhold til kravene om effektivitet og besparelser.