Digitalisering der giver stor værdi i hverdagen
Jordemødrene på Fødegangen på Aalborg Universitetshospital er glade. De har nemlig fået lettet deres hverdag for meningsløse dobbeltregistreringer ved at implementere en såkaldt softwarerobot, der klarer registreringerne automatisk.
- Jordemødrene er virkelig glade for robotten, der sparer dem for ca. 15-20 minutters arbejde efter hver fødsel. Den tid kan de nu i stedet bruge på meningsfuldt arbejde med den nybagte familie, fortæller Line Hundebøl Nielsen, der er vicechefjordemoder på Fødegangen på Aalborg Universitetshospital.
- Vi har i gennemsnit 10 fødsler om dagen hver dag hele året. Så med ca. 15-20 min. sparet ved hver fødsel, så er det jo timers arbejde, vi sparer hver eneste dag, siger Line.
Generisk løsning der kan bruges andre steder
- Det giver bare så meget mening det her. Ud med tid ved computeren og ind med tid ved patienterne. Før følte vi jo virkelig, at de her dobbeltregistreringer gjorde, at vi brugte mindre tid med familierne efter fødslen. Nu har vi meget bedre tid til at give vejledning bagefter – f.eks. i forhold til, hvordan amningen kommer godt i gang, inden patienterne skal videre, fortæller Line.
- En anden fordel er, at vi nu har en mere sikker håndtering af data, når oplysningerne bliver overført automatisk fremfor manuelt, tilføjer Line.
Løsningen er udviklet generisk, hvilket betyder, at fødeafdelingerne i Hjørring og Thisted nu også kan implementere softwarerobotten. De står nemlig med samme arbejdsgange og registreringsudfordringer:
- De har ca. 1.100-1.200 fødsler i om året i Hjørring og måske 600 i Thisted. Og det her er en ’Plug and play’-løsning for dem nu – helt uden forberedelse. Jeg har allerede skrevet til dem, at det er en lille julegave, fortæller Line.
Den teknologiske udvikling giver nye muligheder
Softwarerobotten er udviklet af Region Nordjyllands egne it-udviklere fra Digitalisering og IT i et tæt samarbejde med Fødegangen.
- Det startede egentlig helt tilbage, da vi fik Clinical (Region Nordjyllands nuværende EPJ, red.). Vi undrede os rigtig meget over, hvorfor implementeringen af Clinical betød, at vi skulle registrere dobbelt.
Efter hver fødsel skal jordemødrene registrere alle data relateret til fødslen i PAS (regionens Patientadministrative System, red.). Der er nationale krav om registrering af disse data. Men da Clinical blev implementeret skulle akkurat de samme oplysninger også indtastes her.
- Men sådan var det bare dengang. Der var der ikke mulighed for at gøre noget ved det, fik vi at vide. Men vi er blevet ved med at påpege problemet gennem årerne. Og så en dag efter sommerferien henvendte it-afdelingen sig til os og sagde, at de var klar med ny teknologi, som de mente kunne løse vores problem. Og derfra gik det stærkt, fortæller Line.
- Da it-afdelingen havde taget opgaven ind, så gik der kun 14 dage, før vi havde et produkt, vi kunne gå i test med. Og på de næste 14 dage udryddede vi børnesygdommene, og så var vi klar til at implementere, siger Line.
Annemarie Lomartire er vicekontorchef i Digitalisering og IT, hvor hun bl.a. er ansvarlig for afdelingens team af it-udviklere. Og Annemarie kan nikke genkendende til Lines historie:
- Jeg kan faktisk godt huske sagen tilbage fra dengang. Og der har aldrig været nogen uvilje bag, men på det tidspunkt var det bare ikke muligt for os at skabe den forbindelse mellem Clinical og PAS. I dag har vi nogle helt andre teknologiske muligheder til rådighed, og det er det, der gør, at vi nu endelig kan få skabt den sammenhæng mellem systemerne, som Fødeafdelingen har manglet, fortæller Annemarie og uddyber:
- Med RPA (Robotics Process Automation) kan vi arbejde på en helt anden måde end tidligere. Nu kan vi automatisere processer, som den på Fødegangen, uden at lave deciderede integrationer mellem systemerne. Det betyder, at vi både kan gøre det hurtigt, og uden at det er særlig omkostningstungt, forklarer Annemarie Lomartire.
Hvordan fungerer et udviklingssamarbejde mellem hospital og IT?
Men hvordan foregår det egentlig, når hospital og it-afdeling i samarbejde udvikler sådan en robot?
Det var Liselotte Sigh, der er digitaliseringsagent i Digitalisering og IT, der efter sommerferie tog kontakt til Fødegangen. Hendes rolle i forløbet har været at hjælpe med at skabe kontakten, få afklaret behovet og dernæst sikre, at de rigtige folk blev sat sammen. Derefter blev der igangsat et samarbejde mellem Fødegangen og et team af regionens it-udviklere. En af dem er Birger Dan Højrup, som har udviklet softwarerobotten.
- Birger startede med hands-on at gennemgå alle de steder, hvor vi registrerer dobbelt i PAS og Clinical. Det var en proces med et tæt samarbejde. Han er jo ikke inde i vores systemer på den måde. Men han kodede, og vi prøvede af og fandt fejl, og så rettede han dem. Men den tid, jeg har investeret i det, det er dråber i havet i forhold til, hvad vi sparer af tid nu, fortæller Line Hundebøl Nielsen.
For Birger Højrup har samarbejdet også været en god oplevelse:
- Det var en rigtig fed oplevelse at arbejde sammen med Fødegangen. De har virkelig gåpåmod, og var bare klar på at prøve noget nyt. Noget gange oplever vi, at det kan være svært for folk at afsætte tiden til at afprøve de løsninger, vi har udviklet, og give os feedback på, hvad de har brug for at få justeret. Og det er også forståeligt nok, når man arbejder på et hospital. Men så kan sådan nogle projekter jo godt strande lidt. Men her kunne man bare mærke, at det var meget højt prioriteret. Der var virkelig en vilje til at få noget til at ske, fortæller Birger.
Og netop det tætte samarbejde mellem Fødegangen og it-afdelingen er årsagen til, at softwarerobotten er blevet så stor en succes. Det er Liselotte Sigh ikke i tvivl om:
- Når vi laver de her løsninger i et samarbejde med hospitalerne, så får vi undervejs i processen feedback på, om det vi laver, matcher behovet. Når brugerne på den måde er med i udviklingsforløbet, så får vi altså også nogle løsninger, der kan bruges fra dag 1, siger Liselotte Sigh.
Tilfredshed hele vejen rundt - også hos ’teknologiskeptikerne’
Selv ’teknologiskeptikerne’ har måtte kaste håndklædet i ringen, når det kommer til softwarerobotten:
- Der er flere, der er kommet hen til mig og har indrømmet, at de generelt er lidt teknologiskeptiske, fordi de altid synes, det tager lang tid eller ikke virker ordentligt. Men de er virkelig også glade for den løsning her, siger Line og fortsætter:
- Selv i testperioden, da jeg skulle prøve det af, og det ikke var ordentligt implementeret endnu, så kom folk og spurgte ’Hvordan var det nu lige, at du gjorde det der?’ og efterspurgte selv at få lov til at komme i gang, fortæller Line.
Og tilbage i it-afdelingen er der glæde over at se, at det er lykkedes at skabe noget, der virkelig har givet værdi i hverdagen på Fødegangen:
- Det er jo enormt skønt at få den her positive feedback fra brugerne. Det kan jeg jo også høre på mine medarbejdere. Det fungerer virkelig som en form for drivkraft og motivator. Der er noget dybt tilfredsstillende i at være med til at skabe noget meningsfuldt, siger Annemarie Lomartire.
- Jeg kan varmt anbefale andre at indgå et samarbejde med regionens udviklere, hvis de har nogle arbejdsgange, som de tænker med fordel kunne automatiseres, siger Line og afslutter:
- Her hos os er folk så lykkelige for den løsning her! Derfor har vi også sagt, at hvis der skulle tages billeder til den artikel her, så skulle der i hvert fald også være flag med, for det her giver bare så meget mening.