Hvad er KlimaRegion Nordjylland ?
Region Nordjylland har indgået aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at være KlimaRegion. Som KlimaRegion forpligter Region Nordjylland sig til at nedbringe CO2-udledningen med 2 % hvert år indtil 2025. Dermed yder Region Nordjylland sit bidrag til et mere bæredygtigt samfund, og tager ansvar i forhold til klimaudfordringen og de globale problemer den medfører.
Hvordan beregnes de 2 % ?
Region Nordjylland laver hvert år et klimaregnskab for alle sine aktiviteter. I regnskabet kan man se hvilken CO2-udledning regionens aktiviteter giver anledning til. Nogle aktiviteter giver anledning til en direkte CO2-udledning. Dette gælder f.eks. opvarmning af bygninger og brug af brændstof i regionens køretøjer. Andre aktiviteter medfører en indirekte udledning. Det er typisk køb af varer eller tjenesteydelser, som giver en CO2-udledning andre steder end i regionens bygninger, enten i fremstilling og transport før regionen modtager varen, eller ved bortskaffelse af varen i form af affald.
Aftalen med Danmarks Naturfredningsforening gælder som udgangspunkt alene den direkte udledning. Den direkte udledning udgør omkring en fjerdedel af Region Nordjyllands samlede CO2-udledning. I klimaregnskabet kan du læse hvordan beregningen foregår og se, hvordan både den direkte og den indirekte CO2-udledning fordeler sig på regionens forskellige institutioner.
Hvad gør Region Nordjylland for at reducere CO2-udledningen ?
Selvom det alene er den direkte udledning Region Nordjylland er forpligtet til at nedbringe, arbejder regionen også på at reducere den indirekte udledning. Den direkte udledning kan reduceres ved at nedbringe energiforbruget i regionens bygninger og anvende mere brændstoføkonomiske køretøjer. Den indirekte udledning kan reduceres på en række forskellige måder, som dog alle handler om at forbruge færre ressourcer, anvende mere klimavenlige produkter og materialer, og sikre at restprodukter så vidt muligt kan genanvendes.
Klimacertificeret byggeri
Det besværligt men nødvendigt at energirenovere eksisterende bygninger. Men når man skal bygge helt nye bygninger kan lavt energiforbrug og andre klima-hensyn tænkes med ind i bygningens udformning. Region Nordjylland har i de seneste år været bygherre på 4 nye sundhedshuse i henholdsvis Hurup, Pandrup, Brønderslev og Sæby. Disse bygninger er alle opført som klimacertificeret byggeri efter den tyske DGNB standard. Region Nordjylland er med disse bygninger den førende offentlige bygherre indenfor klimacertificeret byggeri i Danmark.
Hvad betyder KlimaRegion for Region Nordjyllands medarbejdere ?
Regionens medarbejdere vil opleve, at der vil blive sat mere systematisk fokus på energi- og klimaoptimering i bygninger og arbejdsgange. Efterhånden som de mest oplagte energi-renoveringer er gennemført, vil der skulle sættes fokus på processer og ressourceforbrug (vand, el, papir og øvrige materialer), transportmønstre og transportformer.
Hvad betyder KlimaRegion for Region Nordjyllands borgere ?
KlimaRegion-aftalen forpligter også Region Nordjylland til at arbejde for, at hele det nordjyske samfund kan bevæge sig i en mere klimavenlig og bæredygtig retning. Regionens borgere og virksomheder vil derfor opleve, at der sættes fokus på klima, i de aktiviteter Region Nordjylland gennemfører inden for eksempelvis:
- Den regionale vækst- og udviklingsstrategi
- Uddannelses- og kompetenceudviklingsindsatser
- Kollektiv trafik
- Internationale samarbejder