Hermed præsenteres Region Nordjyllands årsregnskab for 2021.
COVID-19 blev desværre også et meget stort tema for 2021. Men gennem en enorm indsats fra regionens medarbejdere og ledere, nye behandlingsmuligheder og ikke mindst den imponerende vaccinetilslutning står vi nu et langt bedre sted end ved indgangen til 2021. Og her i starten af 2022 tør vi tro på,
at vi faktisk er ret tæt på enden af tunnelen.
Men samtidig med COVID-19 var sundhedsvæsnet hen over sommeren også ramt af konflikt på sygeplejerskeområdet. Såvel COVID-19 som konflikt har betydet, at mange nordjyske patienter har fået udskudt behandlinger og operationer. Det skal vi hurtigst muligt have hentet ind igen – og vi er godt i gang.
Men det skal ske under hensyntagen til både patient og personale.
Derfor er jeg også rigtig glad for, at der i regionens budget for 2022 varigt er afsat 20 mio. kr. til at afhjælpe akut kapacitetspres og styrke det videre arbejde med arbejdsmiljø, fastholdelse og rekruttering. Fra nationalt hold er regionen ligeledes tilført midler i forbindelse med finansloven for 2022 til særligt at styrke aktiviteten og fastholde sundhedspersonale. Det giver os et godt udgangspunkt for at kunne vende tilbage til en (ny) normal situation.
COVID-19 er også skyld i, at regnskabet for sundhedsområdet viser et merforbrug på ca. 450 mio. kr. I lighed med 2020 kompenserer staten merforbruget. Det er dog også et helt centralt budskab i regnskabet, at den ”almindelige” drift af sundhedsområdet er i strukturel økonomisk balance.
Et andet stort tema i 2021 har uden tvivl været Nyt Aalborg Universitetshospital. Det er ingen hemmelighed, at projektet er mødt af udfordringer – både i forhold til tid og økonomi. I starten af 2022 er der udarbejdet en omfattende redegørelse for projektets kritiske forudsætninger og udfordringer. Redegørelsen tegner et alvorligt billede, og derfor er det også et klart signal fra politisk side, at vi skal føre byggeriet i mål med flere muskler, og at vi kommer til at følge det videre arbejde meget tæt. Det indebærer også en fortsat dialog med Sundhedsministeriet om, at vi i Nordjylland – på linje med andre store hospitalsbyggerier i landet – får udarbejdet en finansiel løsning i samarbejde med ministeriet. Men der er ingen tvivl om, at byggeriet nok skal blive færdigt. Vi er mange, der ser frem til at byde patienter og medarbejdere velkomne i nye tidssvarende rammer til gavn for arbejdsmiljø, kvalitet, patientsikkerhed og en lang række andre områder.
Men der er heldigvis også sket mange andre ting på sundhedsområdet i Region Nordjylland i 2021.
Der er blevet arbejdet intenst på at forberede hjemtagelsen af dele af ambulanceberedskabet den 1. april 2022. Flere og flere nordjyder kan behandles i deres eget hjem, hvilket giver markant bedre muligheder for at bevare et normalt hverdagsliv. Patientsikkerhedsprisen og prisen for bedste borgerinddragende initiativ er begge havnet i Region Nordjylland. Og der kunne nævnes meget andet.
Vender vi blikket mod Specialsektoren er der i 2021 arbejdet videre med de igangværende indsatser målrettet sikring af mere tid, såvel som den rette indsats i forhold til den enkelte borger. Herunder skal det særligt fremhæves, at der er taget nye initiativer til sikring og udvikling af det betydningsfulde samarbejde mellem tilbud og pårørende. Et andet vigtigt fokusområde er borgerens sundhed og trivsel – ikke mindst nedbringelse af den markante overdødelighed for borgere med en psykiatrisk diagnose. Eksempelvis har et tilbud under Området for Socialpsykiatri arbejdet med at motivere og tilgængeliggøre sunde valg og aktiviteter for borgerne i forhold til motion, hvilket der har været stor tilslutning til. Det er konkrete indsatser, som gør en forskel.
I forhold til det regionale udviklingsområde har der blandt andet været fokus på initiativer, der gøres på tværs af regionens opgaveområder. Det gælder fx et nyt samarbejde i forhold til social- og sundhedsassistentuddannelsen, der handler om at skabe bedre sammenhæng i de indsatser fra skoler og praktikværter, som fremtidens social- og sundhedsassistenter møder under deres uddannelse. Det vil være et væsentligt bidrag i forhold til at mindske frafaldet og sikre flere social- og sundhedsassistenter til gavn for borgere og patienter i Nordjylland.
Ligeledes er der prioriteret midler til at styrke samspillet mellem kultur og sundhed i Nordjylland. Herunder Danmarks første healinghospital på Regionshospital Nordjylland. I foråret 2021 var en gruppe kunstnere således med til at indrette fire sansefødestuer på hospitalet, hvor installationskunst og videooptagelser fra Vendsyssels natur er med til at nedsætte stressniveauet hos de fødende. Det bliver rigtig spændende at følge.
Endelig skal det nævnes, at der også i 2021 er undersøgt et stort antal grunde, hvor mulig forurening kan udgøre en risiko for grundvand, overfladevand eller menneskers sundhed. Det handler grundlæggende om at sikre kvaliteten af det grundvand, der skal bruges til nordjydernes drikkevand i fremtiden – ikke mindst i forhold til pesticidforurening. Derfor er det også meget positivt, at Region Nordjylland sammen de øvrige regioner har udviklet og sammensat målrettede analysepakker, som betyder, at vi i dag kan analysere prøver fra grundvandet for ikke mindre end 271 forskellige pesticidstoffer. Med så omfattende analysepakker står vi nu langt bedre rustet i kampen mod grundvandsforureninger.
Med de ord vil jeg gerne sige tak til alle for indsatsen i 2021.
Mads Duedahl
Regionsrådsformand