I Region Nordjylland er vi med til at uddanne fremtidens arbejdskraft, da vi er klinisk og praktisk uddannelsessted for mange forskellige uddannelser. Mere end 8.000 gange om året begynder et nyt klinisk uddannelsesforløb.
Her på siden kan du læse mere om, hvor mange studerende og elever vi har. Du kan også finde ud af, hvilke uddannelser der er i spil.
Uddannelse er en kerneopgave i Region Nordjylland – og en mangfoldig, varieret og bred opgave med deltagelse af mange ledere og medarbejdere på alle matrikler, året rundt og døgnet rundt.

Illustrationen viser, hvor mange forskellige uddannelser regionen modtager elever og studerende fra. De største grupper er hhv. medicin- og medis-studerende, sygeplejerskestuderende og social- og sundhedsassistentelever. Men samlet er vi praktiksted for op til 40 forskellige uddannelser, når vi tæller alle med. Fra 25 uddannelser modtager regionen kontinuerligt studerende efter faste aftaler med uddannelsesinstitutionerne.
Illustrationen viser et udpluk af grunduddannelser i Region Nordjylland. Hver år stiller regionen over 8.000 uddannelsesforløb til rådighed for grunduddannelserne. I denne opgørelse er alle forløb medregnet, både korte og lange.
Fordelingen af de 8.200 uddannelsesforløb ser således ud:
- SOSU-assistent: 10%
- Sygeplejerske: 18 %
- Medicin/medicin med industriel specialisering: 56 %
- Andre grunduddannelser: 16 % (ca. 1.300 uddannelsesforløb)
Antallet af ”kliniske uddannelsesforløb pr. år” angiver, hvor mange gange et nyt klinisk uddannelsesforløb starter. Tallet angiver således ikke antal personer, da den samme studerende/elev kan påbegynde flere kliniske forløb det samme år.
Overordnet set opdeler vi uddannelserne i flere underkategorier:
- Erhvervsuddannelser
- Erhvervsakademiuddannelser
- Professionsbacheloruddannelser
- Lange videregående uddannelser
Erhvervsuddannelser
Hvert år ansætter vi et stort antal elever inden for de erhvervsrettede uddannelser. Vi gør også en stor indsats for, at eventuelt ufaglært personale tager en erhvervsuddannelse, mens de er ansat hos os. Det er fx social- og sundhedsassistentuddannelsen og ernæringsassistentuddannelsen.
Erhvervsakademiuddannelser
I 2021 er uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator etableret. Uddannelsen erstatter en tidl. erhvervsuddannelse til lægesekretær og foregår på Professionshøjskolen UCN. Uddannelsen varer 2,5 år og er en veksling mellem teori og praksis. Der optages 66 nye studerende fordelt på studiestart i september og februar. De studerende kommer i praktik flere forskellige steder på regionens arbejdspladser på både 1. semester (10 uger) og på 4. semester (20 uger.)
Professionsbacheloruddannelser
Professionsbacheloruddannelserne er mellemlange videregående uddannelser, der varer 3,5 år. Det er forskelligt, hvor stor en del af uddannelserne der foregår i klinik/praktik på regionens arbejdspladser. Det er fx sygeplejerskeuddannelsen og bioanalytikeruddannelsen.
Lange videregående uddannelser
Studerende fra de lange videregående uddannelser, der er i praktik i Region Nordjylland, er primært på regionens hospitaler, fx studerende fra uddannelserne medicin, medicin med industriel specialisering (medis), sundhedsteknologi og psykologi.
I Region Nordjyllands administration er der løbende praktikanter fra universitetet. Det kan eksempelvis være studerende fra uddannelserne Politik og Administration, Kommunikation, Sociologi, Cand. Merc. eller lignende, som er i praktik i forbindelse med den afsluttende del af uddannelsen.
Andre uddannelser
Derudover løfter vi på forskellig vis uddannelsesopgaver for andre grupper, eksempelvis portøruddannelsen, de præhospitale uddannelser (ambulanceassistent, ambulancebehandler og paramediciner) og specialuddannelser for sygeplejersker.