Telma er et nationalt it-system, som gør det muligt at monitorere en borgers sundhedstilstand direkte i eget hjem ved hjælp af telemedicin.
Telma er bygget på den nationale telemedicinske infrastruktur (FUT – Fælles Udvikling af Telemedicin).
Telma består af en Medarbejderløsning, som tilgås fra klinikerens PC og en Borgerløsning som tilgås via en App på en iPad/tablet.
Formålet med Telma er at udveksle patient-data mellem patienten og den sundhedsfaglige med henblik på at minimere sygdom, forbedre patientens helbred og gøre patienten i stand til bedre at kunne tage hånd om egen sygdom.
Telma består af en række spørgeskemaer og mulighed for at koble telemedicinsk udstyr til, som kan sende vitale data, såsom iltmålinger og blodtryk direkte til app'en ved hjælp af bluetooth.
Borgerens svar og data kan ses via en webportal af en kliniker, som holder øje med borgerens helbredstilstand.
Borgeren kan følge sin egen udvikling ved hjælp af grafer og tabeller, og kan kommunikere med klinikeren ved hjælp af beskeder. I et kvitteringsmodul kan borgeren se, at klinikeren har set borgerens data.
Borgeren opnår en større forståelse for egen sygdom, større egenmestring og klinikeren kan på afstand følge borgeren.
Fællesoffentlig systemforvaltning
Den fællesoffentlige systemforvaltning af Telma varetages af Region Nordjylland på vegne af alle landets regioner og kommuner. Systemforvaltningen indebærer bl.a. opfølgning på daglig drift med leverandør, økonomistyring, sekretariatsbetjening af henholdsvis brugergruppe og forretningsstyregruppe, samt koordinering af udviklingstiltag.
Kontakt Region Nordjylland for spørgsmål vedrørende systemforvaltning af Telma.
Historie
Det er mellem Regeringen, KL og Danske Regioner i ØA16 aftalt, at der skal foretages en landsdækkende udbredelse af telemedicin til borgere med KOL. Udbredelsen sker i regi af de 5 landsdelsprogrammer. Aftalen blev genbekræftet i ØA18, herunder at landsdelsprogrammerne anskaffer en fælles, generisk og fleksibel telemedicinsk løsning, der bygger på den nationale infrastruktur, og som også kan anvendes til andre patientgrupper. Anskaffelsen blev foretaget ét samlet it-projekt FUT (Fælles Udvikling af Telemedicin) på vegne af de 98 kommuner og 5 regioner. Som en del af den økonomiske bevilling til FUT 2.0-projektet i juni 2021 blev det besluttet, at KOL-løsningerne også skulle dække telemedicinsk behandling af borgere med hjertesvigt.
Region Midtjylland indgik 10. januar 2022 kontrakt med Trifork Public A/S om levering og vedligeholdelse af et it-system til borgerrettede og medarbejderrettede telemedicinske løsninger på grundlag af udbud 6. september 2021. Udbuddet blev gennemført på vegne af alle Danmarks regioner og kommuner i henhold til styregruppen for Fælles Udvikling af Telemedicins (FUT) beslutning den 21. marts 2021, godkendt af direktørkredsen i KL og DR i juni 2021.
Trifork har efterfølgende udviklet en borger- og medarbejderrettet KOL-løsning med integration til FUT-Infrastrukturen. Projektet er gennemført på kundernes vegne (kommuner og regioner) af Københavns Kommune.
Forud for kontraktindgåelse indgik de 98 kommuner og de fem regioner tilslutningsaftaler om ”bestilling af borgerrettede og medarbejderrettede telemedicinske løsninger” med Region Midtjylland. Af tilslutningsaftalen fremgår, at Region Midtjylland kan vælge at lade systemforvaltning og drift varetages af andre.
På møde i Regionernes Sundheds-It (RSI) den 15. december 2021, besluttede RSI-direktørkredsen, at Region Nordjylland udpeges som fællesoffentlig systemansvarlig part for den kommende telemedicinske løsning til KOL og Hjertesvigt, udviklet af Trifork.
Region Nordjylland har herefter overtaget kontrakten og systemforvaltningen af løsningen fra Region Midtjylland på nærmere aftalte vilkår.