Kultur og Sundhedspuljen støtter udvikling og iværksættelse af initiativer, som sætter kunst og kultur i samspil med sundhedsområdet. Regionsrådet har afsat 1.000.000 kr. til aktiviteter inden for kultur- og sundhedsområdet i 2022. Inden ansøgningsfristen er der mulighed for projektsparring med administrationen for yderligere kvalificering af projektet.
Hvem kan søge Kultur og Sundhedspuljen?
Alle, der samarbejder om udviklingsprojekter inden for kultur- og sundhedsområdet i Nordjylland, kan søge puljen. Det kan f.eks. være hospitaler, kommuner, plejehjem, uddannelsesinstitutioner, kulturinstitutioner og professionelt arbejdende kunstnere.
Hvad kan der søges midler til?
Region Nordjyllands arbejde med kultur- og sundhedsområdet tager sit afsæt i regionens Kulturplan 2019-2022, indsatsområdet ”Kultur og Sundhed”. Inden for dette område kan man søge støtte til projekter, der bidrager til:
- At udvikle og iværksætte initiativer, som sætter kunst og kultur i samspil med sundhedsområdet og bygger videre på eksisterende erfaringer på området.
- At opbygge stærke samarbejder og udviklingsprojekter, som kan synliggøre værdien af kunst på sundhedsområdet med fokus på evaluering og erfaringsopsamling.
- At styrke patienters og borgeres mentale sundhed, helbredelse, livskvalitet og tilfredshed ved brug af kunst og kultur.
Region Nordjyllands kulturpuljer støtter ikke følgende:
- Projekter der udelukkende er til gavn for ansøger eller dennes virksomhed; herunder private arrangementer, anlæg eller udgivelser af f.eks. bøger og musik.
- Sportsarrangementer eller studierejser
- Projekter af politisk eller forkyndende karakter
- tilskud til drift eller ansøgers almindelige virksomhed.
Krav og vurderingskriterier
Projekter, der søger støtte fra Kultur og Sundhedspuljen 2022, skal have et samlet budget på min. 200.000 kr. Mindst 50% af det samlede budget skal dækkes af ansøgers egen finansiering i form af egne midler, offentlige og private tilskud og lignende. Der tildeles typisk støttebeløb på mellem 100.000 kr. og 300.000 kr. Projekterne kan have en projektperiode på op til 2 år fra bevillingstidspunktet.
Projekterne vurderes på, i hvor høj grad de bidrager til følgende kriterier:
- Nyhedsværdi - i forhold til indsatsområdernes temaer og emner, i forhold til partnerskaber samt udbredelse m.m. Man kan godt søge flere år i træk til samme projekt i en etableringsfase på op til tre år.
- Realiserbarhed - Projektet skal kunne realiseres inden for de beskrevne rammer. Dette vurderes bl.a. gennem projektets økonomi og finansiering, tidsplan, kompetencer, organisering og partnerskaber. Det er vigtigt, at ansøger demonstrerer forståelse for tværfaglige projekter inden for kultur- og sundhedsområdet; herunder virkemidler indenfor sundhedsfremme, arbejdsforhold for eks. kunstnere eller sundhedspersonale og for formidling af projektet til målgruppen og mellem forskellige faggrupper.
- Effekt og videreførelse - Projektet vurderes på dets forventede effekt inden for indsatsområderne på både kort og lang sigt, og hvordan projektet evt. forankres efter dets afslutning. Det vurderes positivt, at projektet inddrager samarbejdspartnere, som f.eks. kommuner, kulturinstitutioner, hospitaler, uddannelsesinstitutioner samt faglige organisationer, der kan forankre og kvalificere projektet yderligere.
- Videns- og erfaringsopsamling - Der lægges vægt på, at projektet har fokus på at skabe ny viden og stiller den til rådighed for omverdenen. Herunder vurderes projektets metode til vidensindsamling og formidling af denne. Det anbefales, at ansøgere lader sig inspirere af NOCKS’s evalueringsguide: https://www.musikterapi.aau.dk/nocks/videnscenter/evalueringsguide/
Tildelingen af tilskud sker på grundlag af en konkret, individuel vurdering af projekterne, og fordelingen af støttemidlerne sker ud fra en indbyrdes afvejning af de indkomne ansøgninger. Ved tildeling af tilskud tilstræbes at de støttede projekter spreder sig på tværs af geografi, aktører, målgrupper og indhold. Du kan som ansøger derfor ikke gøre krav på tilskud ud fra en lighed med andre støttede projekter.
Se også de generelle vilkår for støtte fra Region Nordjyllands kulturpuljer.
Projektsparring
Region Nordjylland ønsker at sikre, at indsendte projekter lever op til de stillede betingelser samt bidrager mest muligt til realisering af Region Nordjyllands målsætninger for indsatsområdet Kultur og Sundhed. Derfor anbefales det, at ansøger sparrer med puljens kontaktpersoner inden indsendelse af ansøgning med henblik på kvalificering af projektet.
Ansøgningsskema
Region Nordjylland har i 2021 indført et nyt system til administration af ansøgninger. Systemet samler alle processer på ét sted. Som ansøger skal du bruge det til at formulere din ansøgning, til at sende den ind, til løbende dialog med din sagsbehandler og til afrapportering af dit projekt, når det er afsluttet. Alt er digitalt og ligger kun ét sted.
Hvis I er flere, der skal have adgang til den samme ansøgning, skal du oprette en ansøgerprofil ved at vælge ”Brugernavn og adgangskode” og oprette dig som organisation. Fra din ansøgerprofil får du herefter mulighed for at oprette flere kontaktpersoner på den samme ansøgning.
Tekniske spørgsmål til systemet kan rettes til support@grantone.dk. Spørgsmål til puljen kan rettes til kulturteamet i Region Nordjylland.
Ansøgningsfrist
Der er ansøgningsfrist d. 1. juni 2022 kl. 23.59.
Ansøgere modtager svar hurtigst muligt efter mødet i Udvalg for Regional Udvikling og Innovation den 12. sep. 2022.
Kontakt
Alle henvendelser vedr. ansøgninger til Kultur og Sundhedspuljen sendes skriftligt til kulturpuljen@rn.dk eller til Anders Stensgaard Jensen, tlf. 40 84 54 72,
Spørgsmål vedr. administration, økonomi og udbetaling rettes til sekretariatet på kulturpuljen@rn.dk, tlf. 97 64 82 87.